Începând din vara anului următor, cetățenii britanici vor fi nevoiți să plătească o taxă în valoare de 7 euro înainte de a intra într-o țară Schengen. Vor fi exceptați cei cu vârsta sub 18 ani și persoanele de peste 70 de ani.
Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (Etias), care le impune cetățenilor din Marea Britanie și din alte state precum SUA, Australia și Canada, să solicite scutirea de viză înainte de a intra în spațiul comunitar, inclusiv în România, se va aplica din mai 2025, a anunțat Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne.
Conform prevederilor Etias, cetățenii din afara UE trebuie să solicite autorizarea călătoriei și să achite o taxă de 7 euro înainte de a intra în spațiul Schengen, care cuprinde 27 de state membre UE, precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.
Autorizația va fi valabilă timp de trei ani sau până la expirarea pașaportului, relatează The Guardian.
Călătorii cu vârsta sub 18 ani și peste 70 de ani vor fi exceptați de la plata taxei, iar cei care călătoresc în Irlanda sau Cipru nu vor avea nevoie de autorizație, întrucât aceste țări se află în afara spațiului Schengen.
Pentru a beneficia de scutirea de viză, cetățenii din Regatul Unit trebuie să solicite un permis online și să ofere informații personale precum adresa, detaliile de angajare și cazierul, precum și date de contact atunci când se află în țara de destinație.
Potrivit UE, majoritatea solicitărilor vor fi aprobate în câteva minute, dar unele decizii pot fi luate într-un interval cuprins între 48 și 72 de ore.
UE a anunțat că va exista o perioadă de tranziție de șase luni după introducerea Etias, ceea ce înseamnă că persoanelor care călătoresc în acest interval nu li se va refuza automat intrarea la frontieră, dacă nu au achitat taxa dar îndeplinesc celelalte condiții de intrare.
Uniunea Europeană a confirmat recent că sistemul de intrare și ieșire din țările Schengen (EES), care urma să fie introdus în 2022 și care a suferit mai multe amânări, va fi lansat pe 10 noiembrie.
Conform EES, călătorii vor trebui să prezinte date biometrice, precum amprente și scanări faciale, la punctele de trecere a frontierei. Prevederile se încadrează în efortul UE de a îngreuna pătrunderea infractorilor și a teroriștilor în blocul comunitar cu ajutorul pașapoartelor false.
Introducerea acestor măsuri va duce, de asemenea, la controale suplimentare în Marea Britanie pentru cei care călătoresc în UE prin portul Dover, prin terminalul Eurotunnel Folkestone și cu trenul Eurostar din gara St. Pancras din Londra.
T.D.