Doi poliţişti şi un complice au fost arestaţi în cel mai nou dosar de corupţie din Braşov.
De remarcat este că unul dintre cei arestaţi este agentul şef Ioan Cornel Sandu, de la Poliţia Râşnov, cunoscut şoferilor braşoveni sub porecla „Lupul”.
El îşi crease un renume de poliţist incoruptibil, primind, în anul 2021, Placheta de Onoare a Poliţiei Române, "pentru rezultatele deosebite obţinute în cariera profesională”.
Acum însă este suspectat că a primit mită sub formă de servicii la SPA şi sponsorizări din partea unui operator din turism din Poiana Braşov.
Magistraţii braşoveni au emis, luni seară, mandate de arestare preventivă pe numele a trei dintre suspecţii din dosarul în care patru poliţişti au fost reţinuţi pentru fapte de corupţie.
Judecătorii Tribunalului Braşov au admis, luni seară, propunerea anchetatorilor şi au emis mandate de arestare preventivă pe numele a doi poliţişti – cel de la Poliţia Râşnov, celălalt de la Serviciul Permise şi Înmatriculări auto Braşov – şi al unui complice al acestora.
Decizia judecătorilor poate fi contestată, nefiind definitivă.
Pentru al patrulea poliţist care fusese reţinut pentru 24 de ore procurorii nu au cerut arestarea preventivă, el colaborând în cadrul anchetei.
Audierile în acest dosar vor continua, în cursul zilei de marţi.
Acuzaţiile împotriva poliţiştilor
În perioada septembrie 2022 – martie 2023, suspecţii ar fi pretins şi primit, de la diverse persoane, sume de bani, bunuri şi alte valori, pentru nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu ori pentru a le îndeplini necorespunzător.
Astfel, există date conform cărora poliţişti rutieri ar fi primit, în anumite situaţii, diverse foloase pentru a nu aplica măsurile legale în cazul constatării unor încălcări ale regulilor de circulaţie pe drumurile publice. De asemenea, unul dintre poliţişti ar fi instigat un conducător auto, căruia îi reţinuse permisul, la conducerea pe drumurile publice a unui autoturism, iar în altă situaţie, prin activităţile întreprinse, poliţistul ar fi favorizat o persoană aflată într-o procedură judiciară prin îngreunarea cercetărilor.
Totodată, cercetările vizează şi fapte ale unor lucrători din cadrul Serviciului Permise care, în schimbul unor foloase, ar fi favorizat candidaţii la obţinerea permisului de conducere ori ar fi programat, preferenţial, diverse persoane fie pentru susţinerea examenului, fie pentru înmatriculare sau preschimbarea permisului.