Bombele lansate de Israel în Rafah au fost fabricate în SUA

Bombele lansate de Israel în Rafah au fost fabricate în SUA
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Bombele folosite în atacul israelian care a ucis duminică 45 de palestinieni, majoritatea civili, într-o tabără pentru persoane strămutate de lângă Rafah, în Fâşia Gaza, au fost fabricate în SUA, potrivit unor experţi şi a analizelor efectuate asupra incidentului de mai multe mass-media americane, între care The New York Times (NYT) şi CNN.

Potrivit NYT, „rămăşiţele de muniţie filmate la locul atacului a doua zi proveneau de la o GBU-39, o bombă proiectată şi fabricată în Statele Unite”.

La rândul său, CNN a relatat că "muniţii fabricate în Statele Unite au fost folosite în atacul letal israelian" şi a precizat că într-un videoclip distribuit pe reţelele de socializare, pe care postul de ştiri american l-a geolocalizat şi a fost analizat de experţi, se poate observa coada unei bombe GBU-39 cu diametru mic (SDB) de fabricaţie americană.

ADVERTISING

NYT adaugă că detaliul-cheie din rămăşiţele armei găsite a fost sistemul de acţionare a cozii, care controlează aripioarele care ghidează GBU-39 către ţintă, potrivit lui Trevor Ball, fost tehnician de eliminare a muniţiilor explozive pentru armata SUA.

Fragmentele de muniţie, filmate de Alam Sadeq, un jurnalist palestinian, sunt, de asemenea, marcate cu o serie de numere care încep cu "81873". Acesta este codul unic de identificare atribuit de guvernul Statelor Unite pentru Woodward, un producător aerospaţial cu sediul în Colorado, care furnizează piese pentru bombe, inclusiv GBU-39, relevă NYT.

ADVERTISING

GBU-39, fabricată de Boeing, este o armă de înaltă precizie "proiectată să atace ţinte punctuale importante din punct de vedere strategic" şi să provoace puţine daune colaterale, a declarat pentru CNN expertul în arme explozive Chris Cobb-Smith.

Cu toate acestea, "folosirea oricărei muniţii, chiar şi de această dimensiune, va implica întotdeauna riscuri într-o zonă dens populată", a adăugat specialistul, care a fost ofiţer de artilerie al armatei britanice.

Atacul aerian israelian a lovit o tabără de corturi pentru persoane strămutate din oraşul Rafah, din sudul Gazei, unde războiul a provocat deja circa 36.000 de morţi, peste 70% civili, de când a început acum mai bine de şapte luni şi jumătate.

ADVERTISING

Victimele se găseau într-o presupusă "zonă sigură" din cartierul Tal al Sultan, în nord-vestul Rafah, unde se aflau sute de persoane strămutate într-o tabără improvizată a cărei evacuare nu fusese ordonată de Israel.

După aflarea incidentului, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că moartea civililor din Rafah a fost un "incident tragic" şi că va fi deschisă o anchetă în acest caz.

La rândul său, Pentagonul a apreciat marţi că operaţiunea din Rafah a Forţelor de Apărare ale Israelului are o anvergură limitată şi, deşi a calificat atacul drept "oribil", a cerut să fie aşteptate rezultatele anchetei israeliene.

"Încă credem că este o operaţiune limitată", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, la o conferinţă de presă.

Statele Unite au ameninţat că vor opri furnizarea de arme către Israel dacă acest stat persistă în atacurile asupra Rafah, o decizie care nu a fost concretizată în cele din urmă de preşedintele democrat Joe Biden.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇