Bilanțul exploziei devastatoare din Beirut a crescut iar. Libanezii furioşi şi îndureraţi cer demisia preşedintelui

Bilanțul exploziei devastatoare din Beirut a crescut iar. Libanezii furioşi şi îndureraţi cer demisia preşedintelui
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Explozia uriaşă care a devastat săptămâna trecută cartiere din capitala libaneză Beirut s-a soldat cu 171 de morţi şi peste 6.000 de răniţi.

Acesta e cel mai recent bilanţ al Ministerului Sănătăţii, relatează AFP. Un bilanţ anterior a indicat 160 de morţi.

Libanezii cer să cadă capete

Demonstranţii libanezi furioşi şi îndureraţi au citit marţi cu glas tare numele celor cel puţin 171 de oameni ucişi în explozie și au cerut înlăturarea din funcţii a preşedintelui Michel Aoun şi a altor oficiali pe care îi acuză de această tragedie, transmite Reuters.

ADVERTISING

Adunaţi în apropierea ”punctului zero” al exploziei, unii libanezi au purtat fotografii ale victimelor, în timp ce pe un ecran mare au fost difuzate imagini cu norul sub formă de ciupercă apărut deasupra oraşului în urma exploziei din zona portului din Beirut.

Explozia a provocat rănirea a circa 6.000 de oameni, în timp ce sute de mii au rămas fără locuinţe.

”El ştia”, a fost scris pe un poster cu imaginea preşedintelui Aoun, la locul protestului. Dedesubt s-a putut citi: ”Un guvern plecă, un guvern vine; vom continua până când preşedintele şi preşedintele Parlamentului vor fi înlăturaţi”.

ADVERTISING
LIVE: Protesters gather near the site of Beirut's port explosion, a week after the tragedy

Catastrofa putea fi evitată

Reuters a relatat că preşedintele şi premierul au fost avertizaţi în iulie cu privire la depozitul de azotat de amoniu, potrivit documentelor şi surselor de securitate superioare.

Aoun, care a promis o anchetă rapidă şi transparentă, a replicat marţi: ”Promisiunea mea pentru toţi libanezii suferinzi este că nu mă voi odihni până când nu se vor cunoaşte toate faptele.”

ADVERTISING

Locuitorii din Beirut au continuat marţi să cureţe dărâmăturile, iar operaţiunile de căutare sunt în curs, pentru că 30 până la 40 de persoane sunt încă dispărute.

Protestele continuă

Forţele de securitate au tras gaze lacrimogene către protestatarii care aruncau cu pietre, în a patra zi de proteste.

Libanezii nu sunt mulţumiţi de demisia de luni a guvernului premierului Hassan Diab şi solicită înlăturarea a ceea ce ei consideră o clasă conducătoare coruptă.

La anunţarea demisiei guvernului, premierul Diab a dat vina pe corupţia endemică din ţară pentru producerea exploziei, cea mai gravă din istoria Beirutului şi care a agravat o criză financiară profundă. Criza financiară şi economică a distrus moneda ţării, a paralizat sistemul bancar şi a urcat preţurile.

Explozia din portul Beirut a fost provocată de un incendiu declanşat într-un depozit în care erau stocate 2.750 de tone de azotat de amoniu.

Deflagrația a creat un crater cu o adâncime de 43 de metri. Comparativ, explozia în 1962 a unei bombe atomice de 104 kilotone la situl de testare nucleară Sedan, în Nevada (vestul SUA), a creat un crater de aproape 100 de metri adâncime.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇