Baronul din penitenciar. Nicușor Constantinescu se plânge de condițiile din închisoare: mai vrea un televizor și să primească ziare

Baronul din penitenciar. Nicușor Constantinescu se plânge de condițiile din închisoare: mai vrea un televizor și să primească ziare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, condamnat definitiv la 10 ani de închisoare pentru fapte de corupție, contestă în instanță condițiile de detenție de la Penitenciarul Poarta Albă.

Pe 4 august 2025, Tribunalul Constanța va analiza plângerea formulată de fostul baron local, care reclamă lipsa accesului la presă, refuzul comunicărilor online cu familia și imposibilitatea de a aduce un televizor suplimentar în camera de detenție.

„Mi se încalcă dreptul la informație, deoarece aparținătorilor li s-a interzis să îmi aducă presă scrisă (…) Consider că ar trebui să se asigure la biblioteca secției exterioare presa scrisă cotidiană și să fie obligat Penitenciarul Poarta Albă să permită familiei să aducă presa scrisă prin sectorul vizită”, afirmă Constantinescu în plângerea depusă în instanță și citată de Libertatea.

„Suntem 8 colegi și e dificil să urmărim toți același canal TV”

Fostul șef al CJ susține că nu i s-au aprobat cererile de comunicare online în 2025, deși ar fi avut acest drept legal. „Mi s-a comunicat că motivul neaprobării cererilor de vizită online a fost neparticiparea la activități educative. (…) Nu am putut participa din cauza stării de sănătate, fiind internat în fiecare an la Spitalul Județean Constanța, secția oncologie”, mai arată acesta.

Constantinescu solicită și aprobarea aducerii unui al doilea televizor în cameră, argumentând că „la acest moment, la camera E10.9.1 există un singur televizor (…). Doresc să mi se aprobe aducerea, prin sectorul vizită, a unui televizor suplimentar, deoarece suntem 8 colegi și e dificil să urmărim toți același canal”.

În apărarea sa, Penitenciarul Poarta Albă a transmis că deținutul are acces la 161 de canale TV, grilă oferită prin cablu și recepționată la un televizor funcțional aflat în cameră. „Rețeaua electrică și cea de cablu nu permit montarea a mai mult de un aparat TV în fiecare cameră”, se precizează în răspunsul penitenciarului, citat în hotărârea Judecătoriei Medgidia din 21 mai 2025.

Riscul ziarelor introduse în penitenciar

În ceea ce privește acuzația privind restricționarea accesului la ziare, administrația penitenciarului a arătat că în aplicația internă nu există nicio cerere înregistrată din partea lui Constantinescu privind abonamente la publicații.

Mai mult, instituția invocă riscul introducerii de droguri impregnate în hârtie ca motiv pentru interzicerea ziarelor aduse de familie.

Administrația respinge și afirmațiile privind imposibilitatea participării la activități educative, precizând că „persoana privată de libertate nu s-a înscris la activitățile susținute la nivelul locului de deținere” și că „acestea se desfășoară în cadrul clubului secției, fără a necesita deplasări”.

Constantinescu susține în continuare că toate căile extraordinare de atac - revizuire, recurs în casație, contestație la executare - i-au fost respinse pe nedrept, deși „faptele penale de care sunt acuzat au fost prescrise sau dezincriminate”. Acesta invocă decizii ale Curții Constituționale care, în opinia sa, nu au fost aplicate corespunzător în propriile dosare.

Colecție bogată de infracțiuni

Palmaresul penal al fostului lider PSD include condamnări pentru abuz în serviciu, finanțări ilegale, retrocedări nelegale și prejudicii aduse bugetului public.

Printre cele mai grave acuzații se numără frauda de 30 de milioane de lei din dosarul „Perdelelor forestiere” și finanțarea ilegală a fundațiilor Fantasio și Thalia, cu prejudicii de peste 8 milioane de euro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇