Judecătoarea din dosarul accidentului de la 2 Mai, Ioana Ancuţa Popoviciu, nu va fi suspendată din funcţie, a decis, miercuri, Consiliul Superior al Magistraturii, care a respins cererea Inspecţiei Judiciare ca neîntemeiată.
CSM și-a argumentat decizia spunând că suspendarea din funcţie a unui judecător poate fi decisă doar în două situații, conform legii:
- dacă exercitarea în continuare a funcției ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare;
- dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.
„Analizând motivele invocate de Inspecția Judiciară în formularea propunerii de suspendare din funcție, Secția a reținut că, în cauza de faţă, nu au fost identificate elemente de natura celor care pot fi circumscrise cazurilor reglementate de textul de lege”, arată Consiliul Superior al Magistraturii.
Totodată, CSM susține că respingerea propunerii de suspendare nu afectează derularea în continuare a procedurii disciplinare în cazul judecătoarei, iar cercetarea disciplinară „nu este de natură a aduce atingere prestigiului justiției”.
Înainte de ședința CSM, mai bine de un minut, Ioana Ancuţa Popoviciu a stat înlemnită, în faţa jurnaliştilor, într-o atitudine sfidătoare, în timp ce era bombardată cu întrebări.
Ea a refuzat să spună de ce nu a studiat dosarul înainte de a intra în sala de judecată, de ce a mestecat gumă în timpul şedinţei, dar şi de ce a cerut buletinul tânărului care a decedat în accident, neştiind că acesta a murit, sau de ce a întrebat dacă este în sală.
Amintim că Inspecţia Judiciară a trimis Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) propunerea de suspendare din funcţie a judecătorului Ioana Ancuţa Popoviciu, până la finalizarea procedurilor disciplinare.
Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare şi ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.
Părinţii victimelor au acuzat comportamentul judecătoarei. Ei au declarat jurnaliştilor că, atunci când ea a intrat în sală, ar fi mestecat gumă. Ulterior, a cerut buletinul tânărului mort în accidentul rutier, despre care nu ştia că a decedat.
Între timp, judecătoarea a formulat o cerere de abţinere, care însă a fost respinsă definitiv.
Şi avocaţii familiilor victimelor accidentului de la 2 Mai au cerut în urmă cu câteva săptămâni recuzarea judecătoarei Ioana Ancuţa Popovociu, dar cererea lor a fost respinsă. De asemenea, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au solicitat Curţii de Apel Constanţa strămutarea dosarului, dar şi această cerere a fost respinsă.
Următorul termen în acest dosar este 9 mai, atunci când ar putea fi audiaţi părinţii victimelor.