În ziua 1153 de război, Rusia și-a reluat atacurile susținute asupra Ucrainei, imediat după încheierea armistițiului de Paște ordonat de Putin.
Ucraina s-a confruntat noaptea trecută cu un atac aerian violent, iar forțele aeriene au emis alerte de raid pentru regiunile Kiev, Herson, Dnipropetrovsk, Cerkasî, Nikolaiev și Zaporojie.
În primele ore ale zilei de luni, locuitorii din mai multe orașe, inclusiv din capitala Kiev, au fost îndemnați de autoritățile locale să meargă de urgență la adăposturile din apropiere, din cauza amenințării cu atacuri cu drone.
În orașul Nikolaiv s-au auzit explozii, iar o persoană a fost rănită după ce rușii au lansat tiruri de artilerie. Forțele ruse au atacat doi locuitori ai unui sat din regiunea Herson cu o dronă care a aruncat un dispozitiv exploziv. O femeie în vârstă a fost ucisă, iar un bărbat a fost rănit.
Ucraina se află sub presiune și pe plan diplomatic.
Kievul este presat să răspundă în această săptămână la o propunere a Statelor Unite privind încheierea războiului. Aceasta include posibilitatea ca Washingtonul să recunoască anexarea Crimeei de către Moscova în 2014, renunțarea la aderarea Ucrainei în NATO și crearea unei zone neutre în jurul centralei nucleare Zaporijie, potrivit unui document obținut de Wall Street Journal. Dacă Kievul va răspunde pozitiv, propunerile vor fi transmise în mod oficial Moscovei.
Iar Donald Trump a declarat, în prima sa reacţie după ce Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc în Duminica Paştelui că nu au respectat armistițiul de 30 de ore propus de Putin, că speră ca cele două părţi să ajungă la un acord în această săptămână pentru a pune capăt conflictului.
Trump a promis că, după încheierea războiului, ambele tabere beligerante vor începe să deruleze „afaceri mari" cu Statele Unite „şi vor face o avere".
Spre finalul zilei, președintele rus, Vladimir Putin, a avut o primă reacție la propunerea președintelui Volodimir Zelenski, de prelungire a armistițiului pentru o perioadă de 30 de zile. „Toate acestea merită studiate atent. Poate în mod bilateral, în urma dialogului. Nu excludem acest lucru. Vom analiza deci toate acestea și vom lua deciziile adecvate”, a spus Putin.
Situația pe front
- Atac violent al Rusiei - Ucraina s-a confruntat cu un atac violent în noaptea de duminică spre luni, imediat după încheierea armistițiului de 30 de ore ordonat de Putin. Armata ucraineană a anunțat că atacurile cu drone s-au dezlănțuit la câteva ore după încheierea armistițiului. Forțele aeriene ucrainene au emis alerte de raid pentru regiunile Kiev, Herson, Dnipropetrovsk, Cerkasî, Nikolaiev și Zaporojie. Primarul orașului Nikolaiv, Oleksandr Sienkevîch, a declarat că „s-au auzit explozii”, iar o persoană a fost rănită după ce rusșii au lansat tiruri de artilerie, relatează Ukrainska Pravda. În primele ore ale zilei de luni, locuitorii din mai multe orașe, inclusiv din capitala Kiev, au fost îndemnați de autoritățile locale să meargă de urgență la adăposturile din apropiere din cauza amenințării cu atacuri cu drone. Armistițiul declarat de președintele Vladimir Putin a expirat duminică la miezul nopții, iar ambele părți s-au acuzat reciproc că l-au încălcat. Armistiţiul din weekend a fost anunţat în momentul în care Rusia susţine că a recucerit aproape tot - 99,5% - din teritoriul pe care ucrainenii îl ocupaseră în regiunea rusă Kursk în vara anului 2024, ceea ce ar plasa din nou întregul front pe teritoriul ucrainean.
- Săteni atacați de o dronă rusească - Forțele ruse au atacat doi locuitori ai satului Bilozerka din regiunea Herson cu o dronă care a aruncat un dispozitiv exploziv, a anunțat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale. "Trupele ruse au atacat locuitorii din Bilozerka cu o dronă în timp ce mergeau pe stradă. O femeie în vârstă a fost ucisă de exploziv. Condoleanțe familiei și celor dragi", a transmis pe Telegram oficialul citat de Ukrainska Pravda. De asemenea, un bărbat de 47 de ani a fost transportat la spital cu mai multe răni la cap și picioare provocate de schije.
Negocierile de pace
- Propunerile SUA pentru Ucraina - Kievul este presat să răspundă în această săptămână la o propunere a SUA privind încheierea războiului cu Rusia, care include posibilitatea ca Washingtonul să recunoască anexarea Crimeei de către Moscova în 2014, renunțarea la aderarea Ucrainei în NATO și crearea unei zone neutre în jurul centralei nucleare Zaporijie, potrivit unui document obținut de Wall Street Journal. Propunerile, prezentate de înalți oficiali ai administrației Trump într-o întâlnire confidențială cu omologii ucraineni și europeni la Paris, pe 17 aprilie, au fost confirmate de oficialii occidentali pentru WSJ. Informația survine după ce Washingtonul și-a semnalat disponibilitatea de a renunța la eforturile de încetare a focului în următoarele zile, dacă nu se realizează progrese. Răspunsul Ucrainei este așteptat la o întâlnire ulterioară de la Londra, în cursul acestei săptămâni. Dacă există o aliniere între Kiev, Washington și aliații europeni, propunerile ar putea fi transmise oficial Moscovei. Ucraina a declarat anterior că nu va recunoaște teritoriile ocupate drept rusești ca parte a vreunui acord de pace.
- Trump speră la un acord săptămâna asta - Preşedintele american Donald Trump a declarat duminică, în prima sa reacţie după ce Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc în Duminica Paştelui că nu au respectat un armistiţiu de 30 de ore propus de Vladimir Putin, că speră ca cele două părţi să ajungă la un acord în această săptămână pentru a pune capăt conflictului. „Ambele (ţări) vor începe apoi să facă afaceri mari cu Statele Unite ale Americii, care prosperă, şi vor face o avere”, a scris Trump pe reţeaua sa Truth Social, fără alte detalii.
- Discuții pentru pace la Londra - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că reprezentanți ucraineni se vor afla miercuri la Londra pentru noi discuții pentru pace, relatează AFP. „Miercuri, reprezentanții noștri vor fi la Londra. Ucraina, Regatul Unit, Franța și Statele Unite sunt pregătite să meargă înainte într-un mod cât mai constructiv posibil”, a declarat el pe rețelele de socializare după ce a discutat la telefon cu premierul britanic Keir Starmer. Săptămâna trecută, reprezentanți ucraineni, americani, francezi și britanici s-au întâlnit la Paris, o premieră în acest format, într-un moment în care negocierile pentru încetarea focului inițiate de Washington stagnează și europenii vor să-și impună vocea.
- Putin îi răspunde lui Zelenski - Președintele rus, Vladimir Putin, a dat luni, un prim răspuns la propunerea lui Volodimir Zelenski de prelungire cu 30 de zile a armistițiului de Paște. „Avem întotdeauna o atitudine pozitivă față de un armistițiu, motiv pentru care am venit cu o astfel de inițiativă, mai ales că vorbim de zilele luminate ale Paștelui”, a declarat Putin unui reporter de la televiziunea de stat, relatează AFP și Reuters. „Întotdeauna am vorbit despre asta, că avem o atitudine pozitivă față de orice inițiativă de pace. Sperăm că reprezentanții regimului de la Kiev vor simți la fel”, a adăugat el, spunând că va analiza oferta omologului ucrainean. „Toate acestea merită studiate atent. Poate în mod bilateral, în urma dialogului. Nu excludem acest lucru. Vom analiza deci toate acestea și vom lua deciziile adecvate”, a spus Putin.