Momentul ales, scurtimea, natura bruscă și unilaterală a deciziei – dacă aliații Ucrainei aveau nevoie de o dovadă a cinismului profund al Moscovei în privința păcii, anunțul unui armistițiu imediat de Paște le-a oferit exact acest lucru.
A venit la doar câteva ore după ce secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, împreună cu președintele Donald Trump, au declarat că, în următoarele zile, va fi nevoie de un semn clar că Kremlinul este serios în privința păcii, notează CNN într-o analiză publicată sâmbătă seară.
Pentru susținătorii Rusiei, anunțul președintelui rus Vladimir Putin, făcut sâmbătă, a părut un gest adresat lui Trump – însă declarația bruscă este atât de plină de probleme practice, încât este probabil ca Putin să o folosească doar pentru a susține că e fals narativul potrivit căruia Kievul nu dorește oprirea războiului.
Pentru forțele Ucrainei va fi un coșmar logistic să oprească brusc, imediat, luptele la ordinul lui Putin. Unele poziții de pe linia frontului ar putea fi implicate în confruntări intense în momentul în care ordinul intră în vigoare, iar o astfel de încetare a focului ar necesita zile întregi de pregătire și coordonare.
O farsă cu pretenții de pace
Dezinformarea va complica și mai mult aplicarea armistițiului – trupele vor fi confuze în privința implementării, a modului de a raporta sau reacționa la încălcări și chiar a ceea ce trebuie făcut când acesta se încheie.
Este posibil ca acest moment să fie un semn rar că ambele părți pot opri violențele pentru o perioadă scurtă. Dar este mult mai probabil ca ambele părți să folosească încălcările și confuzia pentru a demonstra că adversarul nu este de încredere. Până sâmbătă seara, oficialii ucraineni au declarat că loviturile rusești au continuat în zonele de pe linia frontului.
Armistițiul de 30 de zile, limitat la infrastructura energetică, a fost instituit în condiții de haos total. Casa Albă a anunțat că „energia și infrastructura” sunt acoperite, Kremlinul a spus că a încetat imediat atacurile asupra „infrastructurii energetice”, iar Ucraina a afirmat că armistițiul a început cu o săptămână mai târziu decât susținea Kremlinul. Aplicarea sa a fost marcată de neîncredere și acuzații reciproce de încălcare.
Moscova a făcut o declarație unilaterală similară în ianuarie 2023, solicitând o zi de pace pentru ca creștinii ortodocși să poată sărbători Crăciunul – o mișcare pe care Kievul și liderii occidentali au respins-o la acel moment ca fiind o pauză strategică pentru scopuri militare.
Un armistițiu autentic necesită negociere cu adversarul și pregătiri temeinice pentru a putea fi aplicat. Această grabă bruscă pare concepută în întregime pentru a liniști solicitările Casei Albe de a primi un semn că Rusia este dispusă să înceteze luptele. Este probabil ca acest gest să alimenteze, pe alocuri, percepția favorabilă Moscovei promovată de Trump în cadrul conflictului.
De asemenea, ar putea complica situația pentru Ucraina, care va fi inevitabil acuzată că a încălcat ceea ce Washingtonul ar putea considera un gest de bunăvoință din partea Moscovei.
În cele din urmă, această oprire scurtă, probabil teoretică, retorică și complet unilaterală a unui război de trei ani este mai degrabă menită să submineze rolul diplomației în lunile următoare, decât să îl sprijine.