Și-au distrus singuri casele, ca să-i oprească pe ruși: Au pierdut tot, dar au salvat Kievul

Și-au distrus singuri casele, ca să-i oprească pe ruși: Au pierdut tot, dar au salvat Kievul

Locuitorii unui sat din apropierea Kievului și-au inundat singuri casele, când au venit rușii, pentru a le îngreuna invadatorilor drumul spre capitală. Unii dintre ei au pierdut agoniseala de-o viață, dar sunt fericiți că au salvat prin sacrificiul lor Kievul.

Iar povestea lor a făcut înconjurul lumii, după ce a apărut în New York Times. Chiar și rușii pot să citească despre acest episod, în publicația independentă de limbă rusă Meduza.

În drumul spre Kiev, rușii trebuiau să treacă prin Demidov. Chiar din a doua zi de război, pe 25 februarie, ucrainenii au distrus un baraj de pe râul Irpen, de la confluența acestuia cu lacul de acumulare Kiev.

ADVERTISING

Drept urmare, s-a format o mlaștină în sat și câmpurile din jur, care a încetinit înaintarea armatei ruse către Kiev. Astfel, s-a câștigat timp pentru pregătirea apărării capitalei ucrainene.

La o lună după retragerea armatei ruse din zonă, locuitorii încă suportă consecințele inundației, dar nu-și ascund bucuria.

„Toată lumea înțelege și nu regretă nimic. Am salvat Kievul!”, a declarat un localnic pentru New York Times.

În plus, pe lângă faptul că a îngreunat traversarea râului Irpin de către blindatele rusești, inundația a ferit satul Demidov de lupte, în timpul ocupației. Deși soldații ruși au intrat în localitate, aceasta nu s-a transformat în linie de front, iar trupele nu au staționat aici, totul fiind un mare lac, iar astfel a fost evitată soarta altor orașe și sate de lângă Kiev - Bucea, Irpin, Borodianka sau Hostomel.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În timpul ocupației, șase persoane au fost ucise în Demidov, spun autoritățile locale. În alte localități au fost sute de morți și încă se mai găsesc gropi comune.

Au pârjolit câmpiile și-au otrăvit fântânile, ca pe vremuri

Confruntați cu o invazie barbară a rușilor, ucrainenii au apelat și ei la tehnici de apărare medievale: și-au distrus singuri infrastructura, pentru a împiedica înaintarea armatei ruse, care este mai numeroasă.

Armata ucraineană nu a ezitat să bombardeze drumurile, căile ferate și chiar pista de aterizare a aeroportului Hostomel, pentru a împiedica aterizarea aeronavelor ruse. Experții militari cred că această tactică a fost esențială pentru descurajarea trupelor ruse și în evitarea cuceririi Kievului.

ADVERTISING

Potrivit ministrului Infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, peste 300 de poduri au fost distruse în țară în cele două luni de război. Multe au fost aruncate în aer chiar de ucraineni.

Rușii au trebuit să construiască în locul lor poduri de pontoane, dar și acestea au fost atacate de ucraineni. Tactici similare sunt folosite acum și în Donbas, spune ministrul.

Această strategie este costisitoare pentru Ucraina, deoarece și armata rusă distruge infrastructura civilă, deși continuă să susțină că bombardează doar instalații militare. Pierderile sunt duble.

Potrivit estimărilor guvernului ucrainean, daunele totale aduse infrastructurii de transport după două luni de război sunt de aproximativ 85 de miliarde de dolari.

Indiferent care armată a distrus un pod sau altul, ucrainenii spun că vina este a rușilor. „Nu ne-am fi aruncat în aer podurile, dacă nu ar fi început războiul. Motivul este același: agresiunea Federației Ruse”, spune oficialul de la Kiev.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇