Luptă împotriva crimelor de război și a dictaturilor religioase, protestează și decid alegeri. Fără angajamentul femeilor, 2022 ar fi fost un an și mai frustrant, crede Astrid Prange de Oliveira.
Vladimir Putin continuă războiul din Ucraina iar ayatollahii din Iran își condamnă criticii la moarte. Cu toate acestea, 2022 a fost anul femeilor care își duc propriul război împotriva tiranilor, așa cum știu ele.
În Iran, după uciderea Mahsei Amini, pe 16 septembrie, femeile s-au revoltat împotriva mullahilor. Imaginile cu femei iraniene care își tund părul și își scot ostentativ hijabul obligatoriu impus de legile islamice au atras admirația întregii lumi.
Lupta femeilor din Iran pentru drepturile lor s-a transformat într-o mișcare națională împotriva regimului de la Teheran. Milioane de oameni cer libertate și încetarea guvernării teocrate.
"Nu el!"
În Brazilia, electoratul feminin a fost cel care s-a asigurat că un președinte misogin și glorificator al violenței a fost îndepărtat. Jair Bolsonaro, pentru care virusul corona a fost doar o „mică gripă” și care a regretat că în timpul dictaturii militare criticii regimului au fost „torturați și nu uciși”, trebuia să părăsească palatul prezidențial. Femeile din Brazilia l-au ajutat pe ex-președintele Luiz Inácio Lula da Silva, care a condus deja țara din 2003 până în 2011, să câștige, la limită, alegerile prezidențiale din 2022.
Și în teritoriile palestiniene, imaginea rezistenței la violența militară este feminină. După moartea jurnalistei americano-palestiniene Shireen Abu Akleh, pe 11 mai 2022, nepoata ei Lina s-a postat în fruntea unei campanii care are ca scop tragerea la răspundere a celor responsabili de uciderea reporterului Al Jazeera. Shireen Abu Akleh a murit în timp ce relata de la fața locului despre un raid al forțelor israeliene în Cisiordania. Jurnalista a fost prinsă într-un schimb de focuri și, conform Ierusalimului, „există o mare posibilitate (…) să fi fost lovită accidental” de un glonț îndreptat împotriva unor palestinieni înarmați. Lina a fost desemnată de revista americană Time drept unul dintre cei mai importanți tineri lideri ai anului 2022.
Pe urma crimelor de război
Și în Ucraina, femei curajoase luptă împotriva bombelor rusești și a crimelor de război în umbra președintelui Volodimir Zelenski. Laureata din acest an a Premiului Nobel pentru Pace Oleksandra Matviichuk, fondatoarea organizației pentru drepturile omului „Centrul pentru Libertăți Civile”, vrea să aducă atrocitățile din Ucraina, Siria, Mali și Georgia în fața unei instanțe penale internaționale. Pus pe picioare în 2007, centrul a fost prima organizație care a documentat crimele de război comise de armata rusă în Crimeea, Donețk și Lugansk.
Munca admirabilă a medicului pediatru Irina Kondratova a devenit cunoscută atunci când fostul star de fotbal David Beckham i-a oferit contul său de Instagram. Zeci de milioane de oameni au aflat astfel că directoarea unui centru perinatal din Harkov și colegele acesteia îngrijesc femeile însărcinate, nou-născuții și mamele lor într-un subsol al spitalului aflat sub asediul rusesc, punându-și în pericol propriile vieți.
La nivelul Uniunii Europene, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, coordonează pachetele de sancțiuni împotriva politicienilor, armatei și băncilor din Rusia. Von der Leyen a reușit să convingă statele comunitare să sprijine Ucraina, în ciuda intereselor diferite.
Imagini ale speranței
Lista este departe de a fi completă. Toate aceste femei au reușit să transmită mesajul că 2022 s-a caracterizat nu doar prin violență, ci și prin speranță. Fotografia cățărătoarei iraniene Elnaz Rekabi, care a concurat fără batic la Jocurile Asiatice de la Seul, a făcut înconjurul planetei.
La fel ca milioanele de imagini postate pe rețelele de socializare cu femei care își tund părul, în întreaga lume, în semn de solidaritate cu mișcarea din Iran. Sau fotografiile cu bebeluși născuți în timpul bombardamentelor de război într-un subsol din Ucraina, oferind părinților lor un moment de fericire în mijlocul războiului.
Fără acest efort combinat de rezistență, voință de a trăi și îndemnuri la libertate, 2022 ar fi un an trist, chiar devastator. Femeile s-au opus războinicilor, torționarilor, dictatorilor și soldaților. S-au asigurat că speranța pentru o viață mai bună este mai puternică decât disperarea războiului, violenței și morții.
Autor: Astrid Prange De Oliveira