DIICOT a cumpărat o clădire-schelet pe care a plătit mai mult de 17 milioane de euro, deși iniţial a estimat că are nevoie de un sediu care să coste doar 6,2 milioane de euro.
Rise Project a publicat o anchetă care arată cât de dubioasă este tranzacția realizată în 2014, când șef DIICOT era Daniel Horodniceanu, actualul vicepreşedinte CSM. Totul s-a petrecut extrem de rapid, în câteva ore, iar Curtea de Conturi a constatat că achiziția nu a fost transparentă și nici nu a respectat procedura internă.
Iniţial, DIICOT a estimat că are nevoie de un sediu de 3500-3800 de mp. Dar apoi a cumpărat de la firma israeliană Art Diamond Real Estate SRL o clădire de 12 etaje, cu peste 10.000 de mp.
În plus, reprezentanții DIICOT susțin că au încercat să obţină sediu nou făcând cereri la Primăria București, RAAPPS și Ministerul Apărării, dar că nu ar fi primit decât oferte necorespunzătoare. Însă aceste instituții au transmis că nici nu au primit astfel de cereri de la DIICOT.
Daniel Horodniceanu spune că totul a fost legal şi nu ştie de ce PMB nu găseşte documentele.
„Eu sincer nu văd nicio fraudă, iar dvs mă întrebați pe mine de parcă eu aș fi un artizan acolo (...) Deci, dacă vreți un răspuns mergeți pe documente, sincer nu țin minte, nici dumneavoastră nu cred că țineți minte ce-ați făcut acum șase ani (...) Eu cred că asta e o realizare foarte bună, e singura clădire luată în 33 de ani (…) Dacă s-ar vinde acuma, probabil că e cel puțin dublu. Dacă tot e vorba de banul public și de interesul public. Deci ar trebui probabil vândută și banii să se dea înapoi și cu asta basta, cel mai simplu. Și ar fi toată lumea mulțumită, inclusiv dvs”, a declarat vicele CSM, pentru sursa citată.
Citeşte integral ancheta SCHELETUL DE BETON DIN CURTEA DIICOT pe Rise Project