Daniel Horodniceanu, fost șef al DIICOT și actual vicepreședinte CSM, este oprit în trafic după ce depășește o mașină de poliție fără să semnalizeze corespunzător, iar ceea ce urmează este un dialog halucinant plin de aroganță, în încercarea de a-i descuraja și umili pe polițiștii care își făceau datoria. Într-o declarație dată după viralizarea înregistrării, Horodniceanu spune că s-a aflat într-o situație provocată și regretă că nu a rezistat provocării, în timp ce Sindicatul Național al Polițiștilor îi solicită demisia.
Înregistrarea discuției a fost făcută publică de Jurnalist.ro. Potrivit sursei citate, evenimentul a avut loc cu câteva zile în urmă și a fost filmat de unul dintre polițiștii care l-au oprit pe procuror. Polițiștii aparțin de direcția poliție rurală Iași.
În înregistrare, ei îi explică de ce a fost oprit - pentru că a depășit mașina de poliție, care mergea cu 70km/h, deși limita de viteză era de 50 km/h și nici nu a semnalizat corespunzător depășirea.
Moment în care are loc următorul dialog:
„- Știți cine sunt?
- Cine sunteți?
- Sunt procuror șef Horodniceanu de la crimă organizată. Nu mă cunoașteți?
- Nu vă cunoaștem.
- Dar de ce nu mă cunoașteți, oare? De unde sunteți? De la Vaslui sau de la Iași?”
Agentul spune cine este și de unde (spune că s-a mai prezentat la început), după care îi cere actele la control. La care Horodniceanu îi răspunde că îi va da legitimația de procuror și insistă agresiv cu întrebarea de ce a fost oprit.
După ce i se spune, din nou, de ce a fost oprit, reacționează agresiv: „Așa, și? Terminați odată cu prostiile astea. Dvs nu știți cu cine vorbiți!”
Le dă actele, dar nu și asigurarea obligatorie și îi mai cere o dată agentului să îi spună cum îl cheamă și de unde e. După care le cere agenților să caute singuri RCA-ul lui, ceea ce ei nu sunt obligați să facă. ”Sancționați-mă și apoi o să o căutați”, le răspunde el.
Îi admonestează apoi de ce patrulau pe strada principală și le spune că trebuie să caute hoții pe câmp. Și contestă repetat oprirea lui, „un procuror care a condus structura de crimă organizată”. Le reproșează inclusiv cum sunt îmbrăcați și atitudinea unuia dintre ei, căruia îi zice că nu se poartă respectuos.
Le spune că oricum o să meargă el mâine să se vadă cu câțiva din zonă și se arată mirat că ei nu îl cunosc: „Mă miră că spuneți că nu mă cunoașteți. Pe mine mă cunoaște toată poliția, să vorbiți așa nu cu procurorii, ci cu infractorii”.
Le transmite și că ar trebui să îi fie recunoscători pentru că „din cauza mea dvs aveți undeva un 15% la salariu, în favoarea dvs. Eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 și dvs ați luat 15%, dacă erați polițist”. La care unul dintre polițiști îi atrage atenția: „Datorita dvs, nu din cauza dvs”.
Iată înregistrarea discuției dintre vicepreședintele CSM și doi polițiști de la Direcția de poliție rurală Iași, care și-au permis să patruleze pe strada principală a unei comune când trecea Daniel Horodniceanu pe acolo.
Într-o declarație pentru G4Media, Daniel Horodniceanu spune că s-a aflat într-o ”situaţie provocată” şi că regretă că nu a rezistat provocării.
„Am remarcat că în cursul zilei de astăzi a apărut în presă o înregistrare cu oprirea mea în trafic de un echipaj de poliţie pentru o presupusă contravenţie rutieră. La prima vedere, pentru un personaj neutru, avem de a face cu un poliţist la datorie, care rezistă presiunilor încercate de un procuror, oprit în trafic în mod corect.
În realitate, lucrurile stau în alt mod: am fost oprit în trafic la ora 1:30, noaptea, de un echipaj al poliţiei rurale, fără a încălca vreo normă rutieră. Am asistat la o scenetă bine pusă la punct de doi poliţişti care mă cunoşteau. Astăzi am aflat că această scenetă a fost şi filmată, probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, nu cu body-cam. Imaginile sunt, însă prelucrate, filmul având şi alte pasaje, tăiate însă”, a explicat Daniel Horodniceanu.
El consideră că faptul că poliţiştii au pretins că nu îl cunoşteau a fost de natură să îl provoace şi să reacţioneze astfel.
”Realizez că m-am aflat într-o situaţie provocată, dar ce este regretabil şi îmi reproşez acest lucru, este că nu am rezistat provocării şi, pe acest fond emoţional, probabil şi combinat cu unele probleme personale, am reacţionat în acest mod, care nu mă caracterizează.
Dacă s-ar trece dincolo de reacţia mea, pe care, fie ea şi provocată, o regret sincer, subiectul conţine şi tema mai largă a faptului că poliţiştii pot opri fără niciun motiv şoferii în trafic pretinzând încălcări ale legii a căror falsitate este imposibil de probat pentru şofer.
Dincolo de calitatea mea de magistrat, dacă în film ar fi fost un om revoltat de oprirea în trafic fără motiv, filmul evenimentelor ar fi generat altfel de emoţii publice”, spune vicepreşedintele CSM.
Sindicatul polițiștilor cere demisia lui Horodniceanu
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC) solicită demisia lui Daniel Horodniceanu din funcţia de vicepreşedinte CSM pentru atitudinea pe care a avut-o la adresa Poliţiei.
“SNPPC solicita demisia/demiterea domnului Horodniceanu. Lupul paznic la oi! Înţeleaptă vorbă a românului! Astăzi a apărut în media o filmare în care domnul Horodniceanu, fostul prim-procuror al DIICOT, actualmente vicepreşedinte al CSM, a mai demonstrat incă o dată că în România, articolul 16 din Constitutie este scris doar pentru «fraierimea» care, nu-i aşa, trebuie să se conformeze şi să respecte legea, lege pe care politicienii in general, iată că şi magistraţii, o ignoră, ba chiar încearcă prin atitudine să intimideze poliţistii care, culmea, nu fac decât să ..... aplice legea!”, a transmis SNPPC.
Sindicatul solicită şi demiterea lui Horodniceanu din magistratură.
“Având in vedere gravitatea afirmaţiilor şi a atitudinii la adresa Poliţiei Române, precum şi impactul total negativ şi umbra de îndoială aruncată de un asemenea comportament asupra justiţiei în general, magistraţilor în special, SNPPC solicită domnului Horodniceanu: demisia din funcţia de vicepreşedinte al CSM! Nu este firesc ca un vicepreşedinte CSM, aparator şi garant al bunei funcţionări a justiţiei, să aibe un asemenea comportament specific celor pe care DIICOT îi are în vedere atunci când îşi indeplineşte atribuţiile; demisia din magistratură! Este timpul să plecati acasă domnule procuror şi asta pentru că, prin cel puțin tentativa de trafic de influenţă, dumneavoastră v-aţi introdus singur într-o incompatibilitate crasă cu statutul de magistrat”, mai precizează comunicatul.
De asemenea, SNPPC mai cere CSM declanşarea disciplinară a lui Horodniceanu.
“Declanşaţi cercetarea disciplinara a domnului Horodniceanu şi luaţi măsurile care se impun. Nu este sănătos nici pentru români,nici pentru justiţia din România, menţinerea pe funcţia din CSM dar şi ca magistrat a unei persoane cu un vădit comportament duplicitar: dur şi intransigent când alţii încalcă legea dar sfidator şi agresiv la adresa Poliţiei Române atunci când el încalcă legea şi trebuie să-i suporte rigorile.
Nu putem să nu ne întrebăm care ar fi fost atitudinea procurorului Horodniceanu, dacă ar fi avut in lucru un dosar in care să existe o probă video cu politiști care, admonestaţi de un interlop, ar fi cedat presiunii şi nu ar fi luat masuri legale. Sau dacă în locul său ar fi fost un poliţist cu un asemenea conportament. Probabil că îi/îl reţinea şi propunea arestarea lor preventivă”, a mai afirmat SNPPC.
De asemenea, sindicatul poliţiştilor mai solicită Ministerului Afacerilor Interne să ia atitudine.
“Nu în ultimul rând, solicităm IGPR şi MAI să ia atitudine. Să iasă în comunicare şi să apere onoarea, probitatea, cinstea, curajul, pentru că dacă nu o vor face ar însemna să încurajeze acest fenomen de continuă denigrare/sfidare a legii”, a mai menţionat sursa citată.