Anchetă pentru omor din culpă în cazul românilor luați de ape în Italia: Tinerii au sunat de 4 ori la 112, iar elicopterul a ajuns după 30 de minute

Anchetă pentru omor din culpă în cazul românilor luați de ape în Italia: Tinerii au sunat de 4 ori la 112, iar elicopterul a ajuns după 30 de minute

Procurorii italieni au deschis o anchetă pentru ucidere din culpă, în cazul celor trei tineri de origine română luați de apele râului Natisone și vor să afle dacă s-au făcut greșeli în intervenție și dacă tinerii puteau fi salvați.

Ancheta arată că elicopterul de salvare a ajuns la fața locului la 30 de minute după ce una din fete a sunat de patru ori la 112.

Parchetul din Udine investighează modul în care s-a intervenit în cazul celor trei tineri – Patrizia Cormos, Bianca Bianca Doros şi Cristian Casian Molnar – după ce aceștia au fost luaţi de apele râului Natisone, care a ieşit din matcă.

Tragedia s-a petrecut vineri, 31 mai. Patrizia a dat un examen la Academia de Arte Frumoase, iar după aceea cei trei tineri au decis să iasă la plimbare. Ajung la plaja Premariacco, apoi o iau pe un mic drum care îi duce spre râu.

În câteva minute, vremea se schimbă şi se trezesc pe o fâşie de pământ care este rapid depăşită de apă. Se dă alarma şi sosesc salvatorii de la pompieri. Aceştia se apropie cu o macara şi le aruncă o frânghie pentru a-i salva, dar acțiunea eșuează. Cei trei tineri, care între timp s-au îmbrăţişat, sunt luaţi de curent.

ADVERTISING

Există şi o înregistrare video a acestor momente teribile, filmată de un trecător care a asistat la încercarea de a-i trage pe tineri în siguranţă.

Duminică, apele au adus înapoi trupurile Patriziei şi Biancăi, în timp ce Cristian Casian Molnar, de 25 de ani, e în continuare dat dispărut. Căutările continuă, dar a fost deschisă o anchetă pentru a reconstitui cu exactitate ce s-a întâmplat şi pentru a stabili dacă tragedia putea fi evitată.

"Am deschis o anchetă pentru omucidere din culpă împotriva unor persoane necunoscute: în aceste cazuri, pentru a merge mai departe, trebuie să se asume responsabilitatea prin omisiune, nu prin comitere”, a declarat procurorul din Udine, Massimo Lia.

"Există, în natură, şi o tragică fatalitate. După această premisă, facem toate investigaţiile necesare. Totul va fi verificat şi examinat. Atât manifestul elicopterului folosit pentru salvare, cât şi panourile care avertizează asupra interdicţiei de scăldat şi a pericolului de înec, dar mai ales timpul scurs de la primul apel până la sosirea salvatorilor", a mai spus procurorul.

ADVERTISING

Ancheta a fost deschisă la cererea ministrului pentru Protecție Civilă și Politici Maritime din Italia, Sebastiano Musumeci, relatează Corriere del Veneto.

Patru apeluri la 112, la ultimul nu s-a răspuns

Un aspect care trebuie verificat este prezenţa sau absenţa semnelor de avertizare asupra pericolului, a menționat Massimo Lia.

Natisone este definit ca fiind un curs de apă torenţial, care poate duce la viituri bruşte, cum a fost cea din 31 mai. De-a lungul cursului său există panouri care interzic scăldatul şi indică pericolul de înec. Pe de altă parte, nu există indicatoare privind riscul de "viiturii bruşte”.

"Presa italiană se întreabă: Şi, din nou, au întârziat salvările? A plecat elicopterul pompierilor de la o bază prea îndepărtată? Au fost respectate protocoalele de intervenţie? Vom efectua toate investigaţiile necesare pentru a stabili dacă operaţiunile de salvare au fost oportune, dar ţin să precizez că, în stadiul actual, nu există elemente concrete care să ne determine să mergem în această direcţie, dar verificările sunt în fază incipientă", a subliniat procurorul.

Acesta a spus că una dintre victime, Patrizia, a dat patru apeluri la numărul unic de urgenţă 112, iar ultimul dintre ele a rămas fără răspuns. Primul apel a fost la ora 13:29, iar celelalte în minutele imediat următoare.

ADVERTISING

Minutele în care au murit cei trei tineri

  • 13:29 - primul apel de urgență, urmat de altele, în minutele imediat următoare. Patrizia oferă numele și adresa, cerându-le operatorilor să-i ajute și să-i anunțe mama. Este transmisă cererea de asistență tehnică pompierilor și solicitarea ca elicopterul de salvare să plece de pe aeroportul Marco Polo din Veneția.
  • 13:35 - șoferul unui autobuz școlar care traversa podul din apropierea locului în care erau tinerii observă că aceștia sunt în dificultate. Acesta alertează carabinierii care, la rândul lor, îi anunță pe pompieri.
  • 13:47 - un trecător care îi vede pe tinerii aflați în pericol sună și el la 112. Pompierii sunt deja la fața locului. Cristian Molnar se scufundă în apă și încearcă să înoate spre doi voluntari și un pompier. Curentul îl târăște, însă, și se întoarce pe fâșia de pământ, la Bianca și Patrizia. Încă așteaptă sosirea ambulanței aeriene, pompierii încearcă să arunce frânghii celor trei tineri, în speranța că le vor putea apuca.
  • 13:48 - tinerii se îmbrățișează și se țin strâns, încercând să reziste.
  • 13:58 - viitura de pe Natisone mătură violent pietrișul insuliței, iar Cristian, Patrizia și Bianca alunecă și sunt trași de forța curentului. Un pompier sare în apă în încercarea disperată de a-i recupera, riscându-și viața, dar nu reușește să prindă pe nimeni.
  • 14:00 - elicopterul ajunge, în sfârșit, la fața locului cu paramedici și tehnicieni la bord, dar e prea târziu. Trecuseră 30 de minute de la primul de apel de urgență.

"Din primele cercetări, totul s-a petrecut într-un interval de timp care poate fi cuantificat aproximativ la o jumătate de oră. Dintr-o situaţie aparent calmă, acel flux tumultuos al râului Natisone i-a copleşit", a spus procurorul Massimo Lia.

Mama Patriziei: Se putea face mai mult

Răpusă de durere, Mihaela Tritean, mama Patriziei, crede că se putea face mai mult pentru salvarea tinerilor.

"Ceea ce mă doare cel mai tare este că toată lumea a făcut fotografii şi înregistrări video, dar nimeni nu s-a mişcat pentru a le salva. Nimeni. Ar fi putut, poate, să le salveze. Nu era important să facă filmări. Se dusese la plimbare, a sunat la 112 de mai multe ori. Şi-a lăsat numele, adresa. A spus 'Sunaţi-o pe mama mea'", a declarat femeia pentru Messaggero Veneto.

Ea are în minte ultima discuţie cu fiica ei: "După examenul de la Academie, pe care l-a dat vineri dimineaţă, m-a sunat şi mi-a spus: 'M-am descurcat foarte bine, am ştiut totul'."

Femeia a spus că a refuzat să vadă videoclipurile care circulă despre incident, limitându-se la câteva fotografii. "Ea ştia să înoate, am dus-o la cursuri de înot", şi-a amintit femeia, adăugând că fiica ei a aşteptat-o pe Bianca, prietena ei, care nu ştia să înoate".

Nu s-a făcut autopsie

Parchetul nu a dispus efectuarea unor autopsii în cazurile Patriziei şi Biancăi.

"Investigaţiile asupra cadavrelor, dinamica faptelor, documentaţia pe care am văzut-o cu toţii şi examenul extern efectuat de medicul legist pe cadavre permit, cu o certitudine rezonabilă, să identificăm cauza morţii ca fiind asfixie prin înec şi diverse traumatisme. Prin urmare, inspecţia cadaverică externă a fost considerată suficientă, de asemenea, pentru a preda fetele înapoi familiilor lor, pentru a proceda la ritualul funerar", a explicat procurorul Massimo Lia.

Sicriele cu trupurile fetelor au fost depuse la casa funerară Mansutti din cimitirul urban San Vito din Udine. Cele două fete au fost îmbrăcate în rochie de mireasă, aşa cum este tradiţia în România.

Miercuri, un moment de rugăciune va fi oficiat de doi preoţi, unul ortodox şi unul catolic, pentru a simboliza unirea în rugăciune a diferitelor credinţe.

La finalul slujbei, sicriele cu trupurile neînsufleţite ale fetelor vor pleca spre România, iar funeraliile vor avea loc la Tarna Mare, în județul Satu Mare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇