Poliţia din Republica Moldova împreună cu Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) şi alte instituţii abilitate documentează acţiunile a aproximativ 80 de tineri din Chişinău şi din alte raioane ale Republicii Moldova care ar fi fost transportaţi organizat de Partidul „ŞOR” timp de trei zile în Turcia. Scopul deplasării a fost participarea la instruiri privind organizarea unor provocări în timpul protestelor de la Chişinău, relatează Radio Moldova.
Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a afirmat în emisiunea „La 365 de grade” de la Radio Moldova că acest caz face parte din planul Federaţiei Ruse despre care a vorbit anterior şefa statului, Maia Sandu.
O parte dintre tineri ar fi fost instruiţi cum să provoace dezordini în masă în timpul protestelor, fiind antrenaţi să rupă cordoanele poliţiei şi să arunce fumigene, în timp ce alţii urmau să aducă acasă bani pentru a finanţa protestele.
Reveniţi luni în ţară, tinerii au fost întrebaţi de jurnalişti pe aeroport ce au făcut în Turcia. Aceştia au evitat să răspundă, unii având un comportament agresiv, menţionează Radio Moldova.
Ilan Șor recunoaște că a trimis tineri în Turcia
Liderul partidului, Ilan Şor, fugit din ţară şi dat în urmărire internaţională, a recunoscut într-o postare pe Facebook că a organizat sejurul în Turcia pentru un grup de tineri din Republica Moldova, dar susţine că a făcut-o în scop de socializare, pentru ca aceştia „să participe la evenimente sportive şi intelectuale”.
Potrivit acestuia, beneficiarii sejurului fac parte din Platforma de tineret „START” susţinută de partidul său. El a respins acuzaţiile potrivit cărora cei 80 de tineri ar fi fost instruiţi la Belek pentru a provoca destabilizări la protestele antiguvernamentale pe care partidul său le organizează încă din toamna anului trecut la Chişinău.
Şeful Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că structurile de forţă din Republica Moldova ştiu despre aceste mişcări şi vor dejuca planurile acestora, iar procurorii urmează să se pronunţe în curând în legătură cu sursele de finanţare ale acelor „deplasări”.
„Kremlinul tot timpul, în mişcările lor, au mizat în Republica Moldova pe politicieni corupţi, pentru că aceştia sunt vulnerabili, îşi vând şi ţara, şi mama, şi tot. Acesta-i arsenalul lor, instrumentariul lor, care vine să confirme că există astfel de planuri. Noi, Slavă Domnului, am aflat la timp, le-am dejucat. Noi am anticipat, probabil şi această acţiune face parte din anticiparea unor lucruri. Sigur îi vom descuraja. Sunt din oraş, din sate, lasă să-i ştie lumea cine-s eroii ăştia. Nu o duc rău dacă şi-au permis să meargă până acolo să ia aşa-numite lecţii. Lucrurile o să fie depistate. La un moment dat, instituţiile abilitate vor ieşi şi ne vor spune şi despre sursele lor de finanţare ş.a.m.d.”, a declarat, luni, Igor Grosu la Radio Moldova.
Autorităţile au promis că va reveni cu mai multe detalii după ce va evalua riscurile de securitate şi ordine publică. „Serviciul de Securitate şi Informaţii şi Ministerul de Interne vor reveni cu detalii oficiale, odată ce aceste verificări vor fi finalizate. Deci, la etapa actuală, autorităţile cunosc despre caz şi au loc procedurile legale de documentare, iar odată cu finalizarea acestora vom oferi un răspuns public”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chişinău, citat de NewsMaker.
Vigilență la frontiere
Luna trecută, preşedinta Maia Sandu a anunţat că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Republica Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni „cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntengru.
Pe de altă parte, luni, patru cetăţeni străini care veniseră cu un avion din Turcia, nu au fost lăsaţi să intre în Republica Moldova, iar TV8, a relatat, pe surse, că aceştia ar fi participat la instruiri, cu scopul de a provoca eventuale dezordini la protestele organizate de Partidul Şor în centrul capitalei moldovene.
„Vă informăm că pentru a exclude riscurile de securitate, în contextul stării de urgenţă în R. Moldova, dar şi a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, în toate punctele de trecere a frontierei de stat sunt aplicate mai multe protocoale de securitate, ceea ce presupune suplimentarea controlului trecerii frontierei de stat pentru călători, indiferent de cetăţeniile acestora”, a declarat Raisa Noviţchi, şefa secţiei comunicare strategică din cadrul Poliţiei de Frontieră.
Nu este pentru prima dată când Republica Moldova împiedică intrarea în ţară a unor cetăţeni străini din motive de securitate. După dezvăluirile preşedintei Maia Sandu a fost cazul unor sportivi din Muntenegru, a unor cetăţeni sârbi, dar şi al unor cetăţeni din Uzbekistan care veniseră din Istanbul.
„Tentativele de destabilizare sunt un tablou real, iar intensificarea controalelor la frontieră sunt un prim pas către securizarea naţională”, a declarat luni la TV8 ministrul de interne, Ana Revenco.
„Noi suntem cu un război deschis la frontiera ţării noastre de peste 12 luni, suntem în stare de urgenţă la nivel naţional. Vedem cum spaţiul nostru este survolat inclusiv de rachete, cum stabilitatea ţării noastre este afectată de un complex de măsuri subversive, întreaga populaţie este ţinta unui război informaţional şi a unei presiuni psihologice fără precedent”, a punctat Ana Revenco. Ea a precizat că persoanele care sosesc în această perioadă în Republica Moldova sunt supuse unor verificări amănunţite din motive de securitate.