Anchetă DNA la Oradea: Doi comisari de la Combaterea Criminalității Organizate, abuz în serviciu pentru a-l ajuta pe Victoraș Micula

Anchetă DNA la Oradea: Doi comisari de la Combaterea Criminalității Organizate, abuz în serviciu pentru a-l ajuta pe Victoraș Micula
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Doi comisari de poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea sunt cercetați sub control judiciar pentru abuz în serviciu și uzurparea funcției.

DNA îi acuză că l-au ajutat pe fiul unui om de afaceri din județul Bihor să beneficieze de reducerea pedepselor.

Surse judiciare citate de Bihoreanul susțin că este vorba de Victor Micula, fiul unuia dintre patronii de la European Drinks.

Cei doi acuzaţi sunt fostul şef al BCCO Oradea Laviniu Mugurel Poinar şi fostul şef al Serviciului Antidrog din cadrul BCCO Alin Tărău, în prezent şeful Brigăzii de Operaţiuni Speciale Oradea.

ADVERTISING

Ei ar fi emis, fără drept, în decembrie 2020, o adresă oficială în favoarea lui Victor Micula. În documentul fals se arăta că, pe baza informaţiilor furnizate de acesta, ar fi fost prinşi doi traficanţi de droguri, adresa fiind întocmită pentru ca Micula să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepselor într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bihor.

DNA prezintă pe larg acuzaţiile:

  • Laviniu Mugurel Poinar - abuz în serviciu în formă continuată, uzurparea funcţiei, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi uzurparea funcţiei,
  • Alin-Nicuşor Tărău - uzurparea funcţiei, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi uzurparea funcţiei.
ADVERTISING

"Concret, la solicitarea apărătorilor bărbatului, judecat într-un dosar penal aflat pe rolul Tribunalului Bihor, Poinar şi Tărău ar fi emis o adresă prin care ar fi comunicat faptul că, în cursul lunii noiembrie 2018, s-ar fi reuşit prinderea în flagrant a doi traficanţi de droguri de mare risc în baza informaţiilor furnizate de către fiul omului de afaceri din Oradea", explică DNA.

Informaţiile furnizate ar fi stat la baza unui dosar penal instrumentat de DIICOT Oradea, "finalizat prin trimiterea în judecată a făptuitorilor".

ADVERTISING

Totodată, Poinar, care deţinea atribuţii de soluţionare a petiţiilor, nu ar fi redirecţionat cererile avocaţilor persoanei respective către DIICOT Oradea, încălcând astfel prevederile legale.

Totul a ieşit la iveală în 2023, când s-a constatat că această adresă nu era reală, întrucât datele comunicate de către BCCO Oradea au fost infirmate în totalitate de către DIICOT Oradea printr-o altă adresă emisă către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

În cele 60 de zile cât se află sub control judiciar, cei doi inculpaţi trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să se prezinte ori de câte ori sunt chemaţi la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar şi să nu exercite activităţi specifice funcţiilor de conducere din cadrul MAI (doar în cazul lui Tarău).      

La scurt timp după ce a părăsit sediul DNA Oradea, unde i s-au adus la cunoștință acuzația și calitatea de inculpat, comisarul-şef Alin Tărău şi-a înaintat cererea pentru a se pensiona.

Victoraş Micula a avut mai multe probleme cu legea. În mai, a fost condamnat definitiv la un an şi 3 luni de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzat, printre altele, că a tras cu o armă de asalt de pe un pod din Oradea. Prin aceeași sentință, milionarul a fost obligat să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Oradea sau la Mănăstirea Sfintei Cruci, mai scrie presa locală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇