Analiză BBC: Își merită Elon Musk salariul de 56 de miliarde de dolari?

Analiză BBC: Își merită Elon Musk salariul de 56 de miliarde de dolari?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Acționarii Tesla au aprobat recent un pachet salarial de până la 56 de miliarde de dolari pentru CEO-ul Elon Musk, cel mai mare pentru un director executiv de la o firmă listată la bursă în SUA.

În favoarea unui asemenea nivel de remunerare se poate menționa ca Tesla a deschis piața americană pentru vehiculele electrice, SpaceX, o altă companie condusă de Musk, tocmai a trimis în spațiu cea mai puternică rachetă din lume, iar Neuralink, start-up-ul său care dezvoltă implanturi cerebrale, a făcut posibil ca un voluntar să poată controla acum un computer cu ajutorul minții. 

ADVERTISING

Însă ar fi avut aceste companii la fel de mult succes și fără Elon Musk? Aceasta este întrebarea la care încearcă să răspundă jurnaliștii de la BBC.

În 2018, când a fost întocmit planul său salarial, înțelegerea a fost ca Musk să atingă anumite obiective, vizând valoarea de piață a Tesla, vânzările și profitul, altfel nu va fi plătit deloc. Și Musk a atins aceste obiective, valoarea de piață a companiei, de exemplu, crescând de la 54 de miliarde de dolari la 650 de miliarde de dolari, cât era stabilit în înțelegerea originală (chiar dacă între timp a scăzut la 570 de miliarde de dolari).

ADVERTISING

Când Tesla a întâmpinat probleme în 2022, s-a considerat că acest lucru s-a întâmplat pentru că Musk și-a concentrat atenția asupra X (fostul Twitter).

Este clar faptul că profilul său aduce o valoare substanțială acestor companii, scrie jurnalistul BBC, adăugând că Musk nu crede în echipe de comunicare, ci preferă să le comunice direct celor 187 de milioane de utilizatori care îl urmăresc pe X. Și generează din spatele tastaturii nesfârșite titluri de știri la nivel global, o putere pe care puțini oameni o au și o publicitate pe care banii nu o pot cumpăra.

ADVERTISING

Deține, în plus, o influență politică enormă: s-a întâlnit cu mai mulți lideri mondiali, inclusiv cu președintele Chinei, Xi Jinping. Pretinde că a vorbit la telefon cu Vladimir Putin și la un moment dat a transmis live o conversație cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu.

Ca șef este exigent, un workaholic care nu acceptă un "nu" drept răspuns și, dacă până și cei mai dedicați dintre angajați ajung la epuizare, acest lucru nu i se întâmplă lui, potrivit oamenilor care au lucrat pentru el.

În continuare rămâne de văzut dacă instanța care a blocat în ianuarie înțelegerea salarială, motivând că boardul Tesla nu poate fi considerat independent de influenţa lui Musk, va accepta noul vot și va permite companiei să îi restabilească remunerația.

Până la urmă, nu toți cred că menținerea lui Musk la conducerea acestor companii este o necesitate.

”Elon este un vizionar unic... dar nu știu dacă asta înseamnă că este esențial să conducă una sau toate aceste companii astăzi. Nimeni nu rămâne în frunte pentru totdeauna, mai ales când încerci să conduci șapte companii în același timp”, a spus Steve Westly, fost susținător Tesla, pentru BBC.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇