Premieră: Americanii au doborât cu avioane F-16 o dronă a Turciei

Premieră: Americanii au doborât cu avioane F-16 o dronă a Turciei

Statele Unite au doborât o dronă turcească în Siria, considerând că aceasta reprezintă o potenţială ameninţare la adresa forţelor americane.

Este pentru prima dată când Washingtonul anihilează un aparat al Turciei, ţară aliată.

Incidentul a avut loc într-un moment în care Turcia efectuează atacuri împotriva ţintelor kurde din Siria, în urma atentatului sinucigaş de la Ankara revendicat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), desemnat drept grupare teroristă de Turcia şi aliaţii săi occidentali, transmite AFP.

Forţele americane au văzut drone efectuând lovituri în nord-estul Siriei, joi dimineaţă, inclusiv în apropiere de Hasakah, la aproximativ un kilometru de trupele americane, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

Peste câteva ore, o dronă turcească s-a întors în acea zonă, zburând în direcţia forţelor americane.

„Comandanţii americani au apreciat că această dronă, care se afla (…) la mai puţin de 500 de metri de forţele americane, reprezenta o ameninţare potenţială, iar avioane de vânătoare americane F-16 au doborât-o în stare de legitimă apărare„, a relatat el.

ADVERTISING

Un oficial al Ministerului turc al Apărării a declarat că drona care a fost doborâtă nu aparţinea forţelor armate turceşti, dar nu a precizat a cui era.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit joi seară la telefon cu omologul său turc, Yasar Guler, şi a cerut "dezescaladare în nordul Siriei". El a insistat în special asupra "importanţei respectării cu stricteţe a protocoalelor în vigoare şi a comunicării prin canalele obişnuite de la armată la armată".

Potrivit unui comunicat al Ministerului turc al Apărării, care nu face referire la incident, cei doi oficiali au discutat despre "ultimele evoluţii din Siria" şi "coordonarea lor strânsă în regiune", ministrul turc spunând că "Turcia era pregătită pentru o luptă comună cu Statele Unite împotriva Daesh", acronimul arab al grupării Stat Islamic (SI).

SUA are desfăşuraţi aproximativ 900 de militari în Siria, ca parte a eforturilor comunităţii internaţionale de a combate SI şi desfăşoară frecvent atacuri împotriva jihadiştilor.

ADVERTISING

Deşi Statele Unite nu au mai doborât până acum un avion turc, tensiunile s-au inflamat şi au existat situaţii similare. În 2019, trupele americane din nordul Siriei au fost ţinta unor tiruri de artilerie de pe poziţii turceşti.

Sprijinul SUA pentru forţele kurde din nordul Siriei provoacă de mult timp tensiuni cu Turcia, care le consideră o aripă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii.

Turcia a lovit din nou joi seară poziţii şi obiective kurde, inclusiv depozitele de arme şi muniţii PKK/YPG din nordul Siriei.

În trecut, Turcia a doborât avioane siriene şi ruseşti, iar SUA au acuzat recent forţele ruse că i-au "hărţuit" avioanele deasupra Siriei. În iulie, Washingtonul a declarat că un avion de luptă rusesc a tras rachete de semnalizare deasupra unei drone americane care participa la o misiune împotriva SI, avariindu-i elicea.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇