Amenințarea ridicată de Rusia și China nu-i lasă Americii altă alegere decât să se pregătească pentru confruntări pe orbită, anunță un general american.
Statele Unite sunt gata de un conflict în spațiu după ce și-au dezvoltat tehnologii antisatelit pentru a contracara amenințările create de țări „provocatoare” precum Rusia și China, a declarat generalul de brigadă Jesse Morehouse.
"Statele Unite ale Americii sunt gata să lupte în seara asta în spațiu dacă e nevoie. Dacă cineva amenință Statele Unite ale Americii sau oricare dintre interesele noastre, inclusiv pe cele ale aliaților și ale partenerilor cu care avem tratate de sprijin militar reciproc, suntem gata să luptăm în seara asta", a spus Morehouse, la o întâlnire cu presa organizată săptămâna trecută de ambasada SUA de la Londra.
Sateliții îndeplinesc roluri esențiale pentru viața modernă, de la comunicații și furnizarea datelor meteo până la cele despre traficul auto și aerian, însă sunt vitali şi pentru operațiunile militare, precum culegerea de informații, comunicații, navigație și ghidare.
Dar dependența excesivă de sateliți înseamnă că un atac asupra acestor "spioni" de pe orbită ai unei țări ar putea avea consecințe majore, relatează The Guardian.
Patru state - China, SUA, India și Rusia - au testat capacități de luptă antisatelit prin distrugerea experimentală a propriilor sateliți cu rachete lansate de sol. Însă astfel de teste pe care americanii le-au interzis unilaterial anul trecut dau naștere unor nori de rămășițe, care amenință decenii la rând ceilalți sateliți de pe orbită.
În 2021, când Rusia și-a distrus unul dintre sateliți, explozia a împrăștiat pe orbită peste 1.500 de fragmente suficient de mari pentru a putea fi urmărite. "Când creezi un nor de resturi și acesta rămâne pe orbită timp de câteva decenii, e ca și cum ai detona o armă nucleară în curtea ta. Și tu plătești prețul", a explicat Morehouse.
Generalul american a vorbit despre o nouă cursă spațială în care Statele Unite vor continua să dezvolte tehnologii antisatelit "nu pentru că vrem să ne luptăm diseară, ci pentru că este cel mai bun mod de a descuraja conflictul", adăugând că acest lucru va fi făcut "fără angajarea în teste iresponsabile".
Rețeaua de comunicații prin satelit constă în mii de mici sateliți plasați pe orbita joasă a Pământului, ușor de înlocuit. "Nu are niciun sens ca Rusia să încerce măcar să doboare unul, fiindcă sunt câteva mii și nu are mii de rachete antisatelit", a explicat Morehouse.
Comunicațiile prin satelit sunt din ce în ce mai mult asigurate de sateliți militari, iar din această cauză multe state sunt interesate de contracararea lor, a adăugat generalul american.
Rusia și China lucrează în prezent la operațiuni antisatelit. În 2020, SUA au acuzat Rusia că au lansat un proiectil de pe unul dintre cei doi sateliți care urmăreau un satelit american de spionaj.
În aprilie, SUA au anunțat că un satelit rusesc a urmărit un satelit american de spionaj. Iar China a lansat un satelit cu un braț robotic capabil să agațe alt satelit și a dezvoltat un mod de a plasa explozibili în duzele de propulsie ale sateliților adverși. Încărcăturile pot rămâne nedetectate pentru lungi perioade de timp, iar când sunt detonate pot da impresia unei defecțiuni a propulsorului.
Abordările agresive în spațiu folosite de Rusia și China includ blocarea transmisiunilor sateliților, distrugerea aparaturii cu raze laser, spray-uri chimice sau emisii de microunde de înaltă putere.
T.D.