Reacția Occidentului după recentele alegeri din România și Georgia demonstrează aplicarea selectivă a principiilor pe care țările occidentale le-au apărat de ani de zile, folosindu-le deschis pentru a se amesteca în treburile altor state, a declarat viceministrul rus de Externe, Alexandr Grușko. El susține că Rusia nu intervine „niciodată” în alegeri.
Fost reprezentant permanent al Rusiei la NATO, în prezent adjunctul ministrului de Externe al Federației Ruse, Grușko a explicat într-un interviu acordat ziarului Kommersant cum vede Moscova anularea alegerilor prezidențiale din România.
El a spus că nu este pregătit să ofere o evaluare juridică a deciziei de anulare a alegerilor care s-au desfășurat "într-o atmosferă normală". "Această evaluare juridică a fost făcută chiar de candidații la președinție", a spus el, referindu-se la afirmațiile lui Călin Georgescu, potrivit căruia decizia CCR reprezintă un abuz.
"Rusia, după cum știm, nu se amestecă niciodată în alegeri. Dar situația actuală este un semn al tulburărilor care sunt observate astăzi în Uniunea Europeană și în Occident în ansamblu. Ea indică faptul că acele canoane și postulate asupra cărora Occidentul a insistat în ultimii ani se prăbușesc", a declarat Grușko.
Oficialul rus consideră că OSCE a încetat să fie o structură adecvată pentru rolul de unificare, incluziune și de lucru pentru armonizarea intereselor tuturor țărilor membre ale organizației. "În general, rezultatele alegerilor ar trebui să fie determinate nu de unii observatori externi, ci de voința poporului, care alege fie parlamentul, fie alte organe guvernamentale", a subliniat el.
Viceministrul rus de Externe a acuzat Occidentul că "nu ezită niciodată să dea doar sfaturi". "De exemplu, în Moldova. Aceasta este o ingerință gravă în treburile interne. Dar ei cred că au dreptul să facă acest lucru, deoarece este 'o ordine bazată pe reguli'", a detaliat oficialul rus.
"Aceste reguli sunt scrise la Bruxelles, așa că toate procesele care au loc în acest domeniu trebuie să fie subordonate intereselor Bruxelles-ului. Și dacă deodată cineva iese din asta, atunci se folosesc cele mai dure, necorespunzătoare, necinstite și nerușinate metode de presiune", a continuat el.
Anularea rezultatelor alegerilor din România și declararea alegerilor din Georgia ca nedemocratice de către Occident sunt evenimente interconectate, întrucât se încadrează în linia de comportament a Occidentului, consideră oficialul rus.
"Aceasta este o linie care vizează suprimarea voinței oricărui popor și oricăror personalități politice care încep să se ghideze de interesele naționale în acțiunile lor. Și indiferent de ce sprijin vor primi de la oameni, în ochii Occidentului vor fi în continuare proscriși, vor fi persecutați, vor fi puşi sub presiune, pentru că nu duc politica liberală care se așteaptă de la ei", a spus Grușko.
Întrebat dacă Rusia va atrage atenția comunității mondiale asupra situației din România, viceministrul a reluat teza neimplicării Rusiei în chestiunile interne ale altor țări: "Nu ne amestecăm niciodată în treburile interne; încercăm să fim foarte atenți atunci când evaluăm procesele politice interne."
"Dar atunci când astfel de evenimente au loc, bineînțeles, ne considerăm îndreptățiți să ne reamintim acele principii de comportament în domeniul internațional pe care partenerii noștri trebuie să le respecte și să nu încercăm 'să corectăm situația' în cazurile în care rezultatul acelorași alegeri nu ne satisfac interesele", a precizat el.
T.D.