Mario Vargas Llosa, laureatul peruan al Premiului Nobel pentru Literatură, a murit, duminică, la Lima la vârsta de 89 de ani, marcând sfârşitul unei epoci: cea a generaţiei de aur a literaturii latino-americane, din care a fost ultimul mare reprezentant.
„Cu profundă tristeţe vă anunţăm că tatăl nostru, Mario Vargas Llosa, a decedat astăzi la Lima, înconjurat de familia sa şi în pace”, a anunţat fiul său cel mare, Alvaro, într-un mesaj postat pe X, semnat şi de fratele său Gonzalo şi sora Morgana.
În ultimele luni, zvonurile privind deteriorarea stării de sănătate a scriitorului, retras din viaţa publică de mai multe luni, s-au înmulţit.
Fiul său, Alvaro, a declarat în octombrie anul trecut că „se apropie de 90 de ani, o vârstă la care trebuie să reduci puţin intensitatea activităţilor tale”, fără a preciza starea de sănătate a tatălui său.
Născut într-o familie peruană din clasa de mijloc, Mario Vargas Llosa a fost unul dintre marii protagonişti ai „boom-ului” literar latino-american din anii 1960 şi 1970, alături de columbianul Gabriel Garcia Marquez şi de argentinianul Julio Cortazar.
„Familia, prietenii şi cititorii săi din întreaga lume vor fi întristaţi de dispariţia sa, dar sperăm că vor găsi consolare, ca şi noi, în faptul că s-a bucurat de o viaţă lungă, variată şi fructuoasă”, se adaugă în mesajul de anunţare a decesului.
„Vom proceda în următoarele ore şi zile în conformitate cu instrucţiunile sale. Nu va avea loc nicio ceremonie publică. Mama noastră, copiii noştri şi noi înşine suntem convinşi că vom avea spaţiul şi intimitatea necesare pentru a ne lua rămas bun de la el în compania familiei şi a prietenilor apropiaţi. Rămăşiţele sale, aşa cum a dorit, vor fi incinerate”, se menţionează în comunicat.
Mario Vargas Llosa locuia la Lima de anul trecut. Cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 89 de ani, pe care a sărbătorit-o pe 28 martie, el a apărut pe contul X al fiului său Alvaro într-o serie de trei fotografii realizate în locuri din capitală unde şi-a scris ultimele două romane, „Cinco Esquinas” (2016) şi „Le Dedico Mi Silencio” (2023).
Admirat pentru descrierea realităţilor sociale, autorul unor capodopere precum „Oraşul şi câinii” şi „Conversaţie în catedrală” a fost, de asemenea, criticat de cercurile intelectuale sud-americane pentru poziţiile sale conservatoare.
Tradus în aproximativ 30 de limbi, acest autor francofil, care a trăit mai mulţi ani la Paris, a fost primul scriitor străin care a fost inclus în timpul vieţii sale, în 2016, în prestigioasa colecţie Pléiade. A fost ales la Academia Franceză în 2021.
În anul 2010, Academia Suedeză i-a acordat lui Mario Vargas Llosa premiul Nobel pentru Literatură.