A murit actorul Valentin Uritescu

A murit actorul Valentin Uritescu
Foto: captură video

Actorul Valentin Uritescu a murit vineri seara. El împlinise pe 4 iunie 81 de ani.

Valentin Uritescu era internat de mai multă vreme într-un centru de îngrijire. Actorul s-a retras de pe scenă din cauza problemelor de sănătate cu care se confrunta de ani buni, având o boală degenerativă similară Parkinson de la vârsta de 33 de ani.

La începutul lui mai, starea lui de sănătate s-a deteriorat și actorul a ajuns la spital.

Valentin Uritescu s-a născut la 4 iunie 1941, în comuna Vinerea, judeţul Alba. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti în 1963.

Valentin Uritescu - Primăvara

Absolvent al Promoţiei 1963 (clasa Constantin Moruzan) a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale”, Uritescu alege scena Teatrului “Maria Filotti” din Brăila, pentru ca, după cinci ani, să se angajeze la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Chemat de Sandu Lazăr şi Ion Cojar în mijlocul trupei, Uritescu caracterizează cei 13 ani (1968 – 1981) drept “cea mai importantă perioadă a vieţii sale”, informează News.ro.

ADVERTISING

Rolul lui Giles Overreach din spectacolul “Răfuiala”, de Philip Massinger, îi aduce premiul special al juriului la Festivalul Tineretului (1978).

Valentin Uritescu a avut o intensă activitate pe scena Bulandra. A jucat, între altele, în: “Luna dezmoşteniţilor”, de Eugene O’Neill, “Cabala bigoţilor”, de Mihail Bulgakov, “A treia ţeapă”, de Marin Sorescu, “Dimineaţa pierdută”, de Gabriela Adameşteanu, “Tartuffe”, de Molière.

La Naţionalul bucureştean a făcut parte din distribuţia unor spectacole ca: “Avram Iancu”, de Lucian Blaga, “Vrăjitoarele din Salem”, de Arthur Miller, “Livada de vişini”, de A. P. Cehov, “Numele trandafirului”, de Umberto Eco, “Nunta lui Krecinski”, “Take, Ianke şi Cadîr”, “Crimă pentru pământ” şi “Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino”.

ADVERTISING

Importante pentru cariera lui Valentin Uritescu sunt şi rolurile din piesele ”Ultima noapte a lui Socrate”, de Dumitru Solomon, la Teatrul Mundi, dar şi ”Angajare de clovn”, de Matei Vişniec, la Teatrul Levant.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇