A început pelerinajul religios de la Iaşi. Peste 3.000 de credincioşi au trecut deja pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva

A început pelerinajul religios de la Iaşi. Peste 3.000 de credincioşi au trecut deja pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Peste 3.000 de persoane s-au închinat, până vineri la prânz, la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, aceasta fiind scoasă în cursul dimineţii din Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi aşezată într-un baldachin în curtea lăcaşului de cult.

În jurul catedralei, sute de pelerini stau la rând pentru a atinge racla, timpul de aşteptare fiind de câteva zeci de minute. Nu s-au înregistrat incidente, iar pelerinii respectă distanţa în timp ce stau la rând.

Racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost scoasă din catedrală în cadrul unei procesiuni, fiind oficiată şi o slujbă religioasă. Preoţii care au purtat racla pe umeri nu purtau însă mască de protecţie.

ADVERTISING

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat că, pentru a se evita o concentrare a pelerinilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moaşte va rămâne în curtea catedralei timp de o săptămână.

Alături de racla cu moaştele Ocrotitoarei Moldovei a fost aşezată şi racla cu moaştele Sfântului Gheorghe Pelerinul, cel a cărui canonizare a fost proclamată în 2018.

Există un culoar unic de acces către raclă, pe unde pelerinii intră unul câte unul, la distanţă unul de celălalt. După ce trec de baldachinul în care se află racla, printr-un culoar separat, pelerinii sunt îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan.

ADVERTISING

De-a lungul traseului pelerinilor există dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.

În 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă şi care, în număr restrâns, vor putea să intre în spaţii delimitate, astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi.

ADVERTISING

Slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă.

Citește mai multe despre situația pandemiei la Iași și în țară:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇