Ziua 1233 de război a început cu un atac aerian masiv al Rusiei asupra Kievului.
Pentru a doua noapte consecutiv, explozii puternice și alarme de raid aerian au zguduit capitala Ucrainei și orașe aflate departe de linia frontului, în urma unui atac masiv cu rachete și drone. Două persoane au fost ucise, iar cel puțin 16 persoane au fost rănite. Ambasada Vaticanului din capitala ucraineană a fost ușor avariată.
Seria de atacuri vine pe fondul unei intensificări agresive a campaniei militare ruse. După cel mai amplu bombardament din timpul invaziei, lansat cu doar 24 de ore înainte, Rusia a lovit din nou.
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunțat că în urma atacurilor au izbucnit incendii în cinci cartiere, unde au fost afectate blocuri de locuințe, benzinării și garaje, iar o unitate medicală a fost aproape complet distrusă.
Alerta de raid aerian a ţinut 10 ore la Kiev. Forțele Aeriene ale Ucrainei au emis mai multe alerte în timpul nopții, indicând că drone rusești vizau inclusiv regiunile îndepărtate din vestul țării, precum Ternopil și Rivne.
Președintele Volodimir Zelenski a reacționat pe rețelele sociale. El a anunțat că forțele ruse au lansat 18 rachete și aproximativ 400 de drone asupra Ucrainei în timpul nopții.
Chiar dacă Ucraina este atacată metodic, se lucrează pe plan internațional la o strategie de reconstrucție a țării. Trimisul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, a spus, în marja Conferinței de la Roma, dedicată reconstrucției Ucrainei, că această țară are nevoie de un Plan Marshall propriu.
Deocamdată, Statele Unite trimit obuze de artilerie și rachete multiple ghidate GMLRS către Ucraina, la câteva zile după ce administrația Trump a suspendat livrările unor arme critice către Kiev.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat statele membre ale Alianţei să-şi accelereze producţia de armament, arătând că Polonia, România şi Estonia cumpără din Coreea de Sud, pentru că e nevoie de prea mult timp să cumpere din Europa şi Statele Unite. Totodată, el a avertizat că un al ”treilea război mondial” poate avea în următorii trei-şapte ani.
Secretarul de stat american Marco Rubio a discutat cu Serghei Lavrov despre o posibilă nouă abordare pentru încheierea războiului din Ucraina, în timp ce președintele Zelenski analizează trimiterea ministrului Apărării, Rustem Umerov, ca ambasador în SUA, pe fondul unor posibile remanieri guvernamentale.
Kremlinul susține că înregistrarea audio din 2024, publicată de CNN săptămâna aceasta, în care președintele american Donald Trump povestește cum l-a amenințat pe liderul rus Vladimir Putin că va „bombarda Moscova” dacă forțele sale vor continua să invadeze Ucraina, ar putea fi, de fapt, o știre falsă.
Ziua s-a încheiat totuși și cu o veste bună. La conferința privind redresarea economică a Ucrainei, desfășurată la Roma, participanții au promis ajutoare de peste 10 miliarde de euro.
Situația pe front
- Noapte de coșmar la Kiev - Pentru a doua noapte consecutiv, explozii puternice și alarme de raid aerian au zguduit capitala Ucrainei și orașe aflate departe de linia frontului, în urma unui atac masiv cu rachete și drone lansat de Rusia. Două persoane au fost ucise, a anunţat Tîmur Tkacenko, șeful administrației militare a orașului Kiev. Cel puțin 16 persoane au fost rănite. În jurul orei 1:15, jurnaliștii de la Kiev Independent au raportat explozii și sunete specifice dronelor de tip Shahed deasupra cartierului istoric Pecersk. Ulterior, s-au auzit zeci de explozii și zgomote caracteristice rachetelor balistice, orașul fiind cutremurat de detonații continue. Valurile de suflu exploziv au declanșat alarmele auto în tot Kievul, în timp ce dronele, rachetele și tirurile apărării aeriene au umplut cerul. Atacul nocturn asupra regiunii Kiev a durat cel puțin zece ore, folosindu-se drone de luptă și rachete, a declarat Mikola Kalașnik, șeful administrației militare regionale.
- Distrugeri în mai multe cartiere - Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunțat că în urma atacurilor au izbucnit incendii în cinci cartiere, unde au fost afectate blocuri de locuințe, benzinării și garaje. De asemenea, o unitate medicală a fost aproape complet distrusă. „Ambulatoriul Centrului de asistență medicală primară nr. 1 a fost aproape complet distrus în atacul inamic asupra districtului Podilskîi”, a anunțat el. Echipe medicale au fost trimise la fața locului, iar pompierii intervin în continuare pentru stingerea flăcărilor, scrie Kiev Post. Forțele Aeriene ale Ucrainei au emis mai multe alerte în timpul nopții, indicând că drone rusești vizau inclusiv regiunile îndepărtate din vestul țării, precum Ternopil și Rivne.
- Ambasada Vaticanului din Kiev, lovită - Ambasada Vaticanului din Kiev a fost ușor avariată în urma unui atac aerian rusesc asupra capitalei Ucrainei, joi, în plină noapte. Potrivit Nunțiaturii Apostolice, clădirea principală și zonele de servicii au suferit daune, iar ambasadorul Visvaldas Kulbokas a declarat că a auzit explozii și a văzut drone survolând zona. Acoperișul și parcarea au fost afectate, iar fragmentele adunate sugerează că a fost vorba de o dronă, nu de o rachetă. Nimeni nu a fost rănit, dar incidentul a fost descris drept „șocant”.
- Reacția lui Zelenski - Președintele Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse au lansat 18 rachete și aproximativ 400 de drone asupra Ucrainei în timpul nopții, vizând în principal orașul Kiev și regiunea Kiev. "Acest atac spune tot. Vine într-un moment în care se fac eforturi pentru pace și încetarea focului, dar doar Rusia continuă să respingă orice inițiativă", a scris el pe X.
Alte informații relevante
- Agent secret, ucis la Kiev - Un agent al serviciilor secrete ucrainene a fost asasinat în capitala țării, a anunțat joi serviciul ucrainean de securitate (SBU), potrivit AFP. SBU a transmis joi că „a fost deschisă o anchetă penală pentru uciderea unui (agent) în cartierul Golosiîivskî din Kiev”. Numele victimei nu a fost dezvăluit public, iar identitatea suspecților sau motivele acestora nu sunt clare. Potrivit unei surse anonime din cadrul SBU, în jurul orei 9:00, un bărbat s-a apropiat de Voronîh și a tras cinci focuri de armă, fugind apoi de la fața locului, scrie Ukrainska Pravda. Agentul ar fi suferit multiple răni prin împușcare și ar fi murit la fața locului.
- Număr record de victime - Numărul civililor ucraineni răniți sau uciși în iunie în urma invaziei ruse a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, a declarat joi Organizația Națiunilor Unite. „Civilii din toată Ucraina se confruntă cu un nivel de suferință nemaiîntâlnit în ultimii trei ani”, a declarat Danielle Bell, șefa Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina. Conform acesteia, cel puțin 232 de persoane ucise și 1.343 rănite în iunie, transmite AFP.
- Ucraina are nevoie de un nou Plan Marshall - Partenerii internaționali trebuie să ajute Ucraina să se reconstruiască prin introducerea propriului Plan Marshall, a declarat trimisul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, miercuri, în timpul unei discuții deschise la Roma, potrivit Ukrinform, citată de Kiev Independent. Declarația sa vine în marja Conferinței de Redresare a Ucrainei de la Roma, găzduită în comun de Ucraina și Italia, în perioada 10-11 iulie. Kellogg a subliniat importanța reconstrucției Ucrainei și a menționat Planul Marshall, un program de ajutor economic pe care Statele Unite l-au oferit țărilor europene după Al Doilea Război Mondial, pentru a le ajuta să își reconstruiască economiile. Potrivit lui Kellogg, o inițiativă similară ar putea fi dezvoltată pentru Ucraina, însă acest lucru ar fi „extrem de dificil”, deoarece situația e foarte complicată. Mai întâi trebuie realizat un armistițiu, ceea ce ar putea duce în cele din urmă la sfârșitul războiului. Diplomatul a menționat că ucrainenii au fost de acord cu armistițiul, dar a fost un acord unilateral.
- Kremlinul reclamă un fals - Kremlinul susține că știrea despre o înregistrare audio din 2024, publicată de CNN, în care președintele american Donald Trump povestește cum l-a amenințat pe liderul rus Vladimir Putin că va „bombarda Moscova” dacă forțele sale vor invada Ucraina, ar putea fi falsă. „Nu pot confirma sau infirma acest lucru, chiar dacă aș vrea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat despre înregistrări. „Dacă sunt false sau nu, nici noi nu știm. Există o mulțime de știri false în zilele noastre.” Trump a făcut afirmația în cadrul unor evenimente private de strângere de fonduri în 2024. Detalii AICI.
- Ce arme trimit SUA - Statele Unite trimit obuze de artilerie și rachete către Ucraina, au declarat miercuri doi oficiali americani pentru Reuters, la câteva zile după ce administrația Trump a suspendat livrările unor arme critice către Kiev. Oficialii citați au declarat că acum sunt furnizate Kievului obuze de artilerie de 155 mm și rachete GMLRS (sisteme de rachete cu lansare multiplă dirijată). Oficialii nu au spus câte arme sunt trimise și dacă livrarea a fost finalizată. De asemenea, nu este clar de ce ultimele transporturi de arme includ doar obuze și rachete de artilerie și dacă s-a luat vreo decizie de a relua livrările altor arme. Transportul suspendat săptămâna trecută includea 30 de rachete Patriot, 8.500 de proiectile de artilerie de 155 mm, peste 250 de rachete de precizie GMLRS și 142 de rachete aer-sol Hellfire.
- Rutte le cere accelerarea producţiei de armament - Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat statele membre ale Alianţei să-şi accelereze producţia de armament, într-o vizită la Berlin, unde a fost primit de către cancelarul Friedrich Merz. Rutte a evocat faptul că Polonia, România şi Estonia cumpără din Coreea de Sud, pentru că este nevoie de prea mult timp să cumpere din Europa şi Statele Unite, relatează Euronews. Mark Rutte a avertizat că un al treilea război mondial poate avea în următorii trei-şapte ani. Rusia este în măsură să lanseze un atac de mare anvergură împotriva teritoriului NATO cu scopul de a ocupa Europa, în timp ce China atacă taiwanul, a avertizat el. Cheltuielile militare se află deja la cel mai înalt nivel după Războiul Rece, iar statele membre NATO s-au angajat să-l crească la cel puţin 5% din PIB până în 2035.
- Rubio, o nouă abordare în discuțiile cu Lavrov - Secretarul de stat american Marco Rubio a declarat, într-o conferință de presă susținută la Kuala Lumpur, că a discutat cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov despre „o abordare nouă și diferită” pentru încheierea războiului din Ucraina. Rubio a refuzat să ofere detalii, dar a precizat că va transmite ideea președintelui Donald Trump. Întâlnirea a avut loc pe fondul intensificării atacurilor Rusiei asupra civililor ucraineni și al refuzului Kremlinului de a accepta un armistițiu propus de SUA.
- Zelenski, discuții cu oficiali americani - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut mai multe întâlniri cu oficiali americani joi, la o conferință dedicată redresării Ucrainei, a declarat ministrul ucrainean de Externe. "Accentul principal va fi pus pe politica de sancțiuni și pe adoptarea următorului pachet de sancțiuni americane în viitorul apropiat”, a postat Andrii Sîbiha pe Telegram, miercuri seară. Conferința de la Roma se va concentra pe reconstrucția pe termen scurt și lung a țării în urma războiului Rusiei, care a început acum 40 de luni.
- Estonia ar putea respinge sancțiunile UE - Estonia ar putea respinge cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Moscovei, dacă plafonul prețului petrolului rusesc nu este redus, a declarat ministrul de Externe, Margus Tsakhna, pentru publicația estoniană ERR. UE a lucrat la pachetul de sancțiuni, dar nu a reușit să îl adopte din cauza opoziției Slovaciei, care s-a aliniat tot mai mult cu Rusia. Tsakhna a menționat că al 18-lea pachet de sancțiuni a fost inițial menit să includă un plafon mai strict al prețului petrolului rusesc, reducând costul maxim pe baril de la 60 la 45 de dolari. Există semnale că țările G7 sunt pregătite să impună un plafon și mai mic al prețului petrolului rusesc, a declarat Tsakhna.
- Operațiune de salvare a doi ucraineni în Munții Maramureșului - Salvamontiștii intervin joi pentru salvarea a doi cetățeni ucraineni în Munții Maramureșului, unul dintre ei fiind în stare gravă. Intervenția are loc în condiții meteo extrem de nefavorabile, cu ploaie torențială și ceață densă, cu vizibilitate redusă la sub 20 de metri. Intervenția este în derulare.
- Ombudsmanul ucrainean recunoaște o greșeală - Dmytro Lubinets, Avocatul Poporului din Ucraina, a admis că a prezentat eronat un raport despre explozia din 2022 de la închisoarea Olenivka, soldată cu peste 50 de prizonieri ucraineni morți. El atribuise documentul Națiunilor Unite, dar investigația aparține unei organizații obscure, Center for Human Rights in Armed Conflict, înființată abia în mai 2025. Lubinets a spus că raportul a fost retras imediat ce s-a descoperit că nu fusese verificat corect. Rusia a blocat orice anchetă internațională reală privind explozia și a contaminat probele de la fața locului, potrivit unui raport anterior al ONU.
- Zelenski îl vizează pe ministrul Apărării pentru ambasada din SUA - Președintele Volodimir Zelenski a anunțat, într-o conferință la Roma, că ia în calcul înlocuirea ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, cu actualul ministru al Apărării, Rustem Umerov. Zelenski a subliniat că ambasadorul la Washington trebuie să înțeleagă „ce e mai important - întărirea Ucrainei prin arme”. Potrivit presei, Umerov e pe listă alături de premierul Șmîhal și alți oficiali. O sursă citată de Kyiv Independent afirmă că subiectul a fost discutat recent și cu Donald Trump, iar schimbarea ar fi „benefică ambelor părți”. Zelenski a lăsat să se înțeleagă că, dacă Umerov pleacă, va urma o remaniere importantă în guvern.
- Ucraina se impune în inovație militară - KI Insights și Tech Force in UA au lansat un catalog strategic cu cele mai performante tehnologii de apărare dezvoltate și testate pe front de industria ucraineană. Intitulat Warcrafted: The Power Behind Ukrainian Defense Tech, catalogul prezintă drone, sisteme de război electronic, vehicule autonome și simulatoare, toate dezvoltate de companii ucrainene și validate în luptă. Publicația e destinată platformelor internaționale de apărare, fondurilor de investiții și firmelor private. Versiunea digitală în limba engleză va fi prezentată în premieră la conferința Ukraine Recovery Conference din Roma, ca o invitație la parteneriate industriale și investiții strategice.
- Promisiuni de peste 10 miliarde de euro pentru reconstrucția Ucrainei - La conferința privind redresarea economică a Ucrainei, desfășurată la Roma, participanții au promis ajutoare de peste 10 miliarde de euro, a anunțat premierul italian Giorgia Meloni. Ea a subliniat că exemplul reconstrucției Italiei și Germaniei după al Doilea Război Mondial arată ce poate realiza și Ucraina. Evenimentul, al patrulea de acest fel de la începutul invaziei ruse în 2022, a reunit lideri politici, instituții financiare și organizații internaționale. Totodată, zece țări europene, printre care Germania, Franța și Spania, au aderat la o schemă de garantare a exporturilor menită să încurajeze comerțul cu Ucraina.