12 reținuţi în cazul mitei de la spitalele din Braşov şi Harghita: Șpagă de 20.000 de euro și robot cumpărat la suprapreț, care nu merge nici azi

12 reținuţi în cazul mitei de la spitalele din Braşov şi Harghita: Șpagă de 20.000 de euro și robot cumpărat la suprapreț, care nu merge nici azi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

DNA a anunţat, vineri, că au fost reţinute 12 persoane în dosarul care vizează presupusa atribuire frauduloasă a unor contracte de achiziţie publică la spitale din judeţele Braşov şi Harghita.

Printre cei reţinuţi se află managerul Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, cel al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, un ofiţer de poliţie, mai mulţi funcţionari din spitale, dar şi consilieri judeţeni şi locali.

Potrivit DNA, cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.

ADVERTISING

Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă.

În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.

Robot cumpărat la suprapreț

Mai exact, în perioada octombrie 2019 – septembrie 2020, suspectul Kadas Iluna Marius Andrei, la data faptelor președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov, ar fi primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, în mod direct suma de 5.000 euro și indirect, prin intermediul suspectului Popa Marius Cristian, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urmă și-ar fi oprit o parte) pentru a-și exercita influența pe care a pretins că o are asupra funcționarilor publici cu putere de decizie din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov.

ADVERTISING

Influența s-ar fi dovedit una reală deoarece, la data de 18 februarie 2020, unitatea spitalicească a încheiat cu societatea omului de afaceri un contract privind achiziția unui robot pentru dezinfecția cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA ( în condițiile în care valoarea de piață a produsului era cuprinsă între 285.000 lei și 380.000 lei).

Ulterior, la data de 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov ar fi efectuat către SC Chantel Sante SRL plata în întregime a contravalorii robotului menționat mai sus.

ADVERTISING

Din probele administrate până în prezent a rezultat că atribuirea către firma respectivă a contractului de achiziție s-a realizat în mod fraudulos, având în vedere că investiția nu era necesară, a fost mult supraevaluată, iar punerea în funcțiune a robotului nu s-a realizat nici până în prezent.

Contract și cu alt spital

De asemenea, în perioada 10 aprilie – 2 decembrie 2020, suspectul Lukacs Antal, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, ar fi aprobat încheierea, cu societatea aceluiași om de afaceri, a mai multor contracte ce aveau ca obiect achiziționarea, de către spitalul respectiv, a unor produse medicale (achitate în totalitate până în prezent).

O contribuție importantă în aceste demersuri ar fi avut-o și suspecții Balint Eniko și Barczan Laszlo, referent în cadrul Serviciului Achiziții Publice, respectiv magazioner în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, care ar fi întocmit o parte dintre documente și ar fi permis omului de afaceri, prin intermediul celor doi angajați ai săi (șoferul și contabilul), accesul la informații confidențiale cuprinse în ofertele depuse de alți operatori economici.

De menționat este că o parte dintre produse ar fi fost achiziționate fără ca acest lucru să se impună în raport de nevoile unității spitalicești (de exemplu branulele care deja existau în stoc într-o cantitate suficientă pentru șase luni și alte produse consumabile destinate unei părți a spitalului care încă nici nu fusese finalizată).

De fiecare dată toate prețurile produselor comandate ar fi fost supraevaluate.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇