Mai mulţi absolvenţi de gimnaziu care au susţinut evaluarea naţională au obţinut note de 1, fie la proba de limba română, fie la cea de matematică.
Există și absolvenţi de opt clase care au reuşit să obţină doar punctul din oficiu la ambele probe ale examenului, dar şi tineri care s-au prezentat la una dintre probe, la cealaltă absentând.
Indiferent de medie, elevii care au susţinut toate probele examenului se vor putea înscrie la liceu, cei care nu au susţinut evaluarea putând alege filiera vocaţională.
„Nu există o limitare a accesului la clasa a noua, câtă vreme învăţământul este obligatoriu până la clasa a douăsprezecea. Nu era o limitare nici anterior, atunci când învăţământul era obligatoriu până la clasa a zecea.
Deci toţi cei care au dat Evaluarea Naţională sau care, din varii motive, au decis că nu o susţină vor avea mai departe accesul garantat la învăţământul secundar superior, fie că este vorba despre liceu, fie că este vorba despre şcoală profesională”, a afirmat ministrul Educației, Ligia Deca, miercuri, într-o conferinţă de presă.
În Vaslui, un absolvent al Şcolii Gimnaziale nr. 1 din satul Pogana a avut doar punctul din oficiu atât la examenul de limba română, cât şi la cel de matematică. Tot în Vaslui, un absolvent al Şcolii gimnaziale din satul Sălceni are media 1,20, după ce a obţinut nota 1 la matematică şi 1,40 la limba română.
În Covasna, un elev al Şcolii Gimnaziale "Benkő József" Brăduţ s-a prezentat doar la proba de limba română a examenului, obţinând punctul din oficiu.
În judeţul Călăraşi, un absolvent al Şcolii gimnaziale din Budeşti a avut nota 1,35 la Limba Română şi nota 2 la matematică.
Tot în Călăraşi, un elev de la Şcoala nr 2 Progresu a avut 1,50 la matematică şi 2,10 la Limba Română.