Rezultate Evaluare Națională 2024: Rata de medii peste 5 este mai mică decât în ultimii trei ani

Rezultate Evaluare Națională 2024: Rata de medii peste 5 este mai mică decât în ultimii trei ani

74,4% dintre elevii care au susținut examenul de Evaluare Națională 2024 au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, iar 25,6% au obţinut medii mai mici de 5, a anunțat miercuri ministrul Educației, Ligia Deca.

Rezultatele nu sunt însă tocmai bune, rata mediilor peste 5 fiind mai mică decât în ultimii trei ani.

76,2% dintre elevii prezenţi anul trecut la Evaluarea Naţională au obținut medii mai mari sau egale cu 5, 82,3% în 2022 și 76,8% în 2021.

În Capitală, procentul elevilor care au obținut note peste 5 este de 88,3%, în județul Cluj de 85,9%, în Brăila 80,3%, Prahova 80,2%. În Iași, procentul este de 59,8%.

ADVERTISING

La polul opus, cele mai puține medii peste 5 vin din județele Vaslui, Călărași, Caraș-Severin.

De asemenea, 77,6% dintre elevi au obținut note peste 5 la proba la Limba română, iar 68,7% au luat peste 5 la Matematică.

La Limba română au fost obținute 407 note de 10, iar la Matematică 1.060.

65 de candidați au reușit să ia 10 atât la Limba și literatura română, cât și la Matematică.

Rezultatele de la Evaluarea Națională 2024 au fost publicate de Ministerul Educației, pe portalul evaluare.edu.ro.

Pentru al cincilea an la rând, notele elevilor la Evaluarea Națională 2024 sunt anonimizate. Pentru a vedea notele pe care le-a obținut la examene, fiecare absolvent de clasa a VIII-a trebuie să introducă în platforma evaluare.edu.ro codul primit de la școală.

Contestațiile se depun azi și mâine

Contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) şi 4 iulie (în intervalul orar 8:00 - 12:00).

ADVERTISING

Elevii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai elevilor minori.

Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate marţi, 9 iulie.

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Codurile individuale au fost distribuite elevilor pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

ADVERTISING

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, este media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la probele din cadrul Evaluării Naţionale.

Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, peste 160.400 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost înscrişi în vederea susţinerii examenului, organizat în 3.392 de unităţi de învăţământ/centre de examen.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇