Protest al elevilor la Ministerul Educației: "Facem orele în stradă!" (Video)

Protest al elevilor la Ministerul Educației: "Facem orele în stradă!" (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța (AEC), Asociației Vâlcene a Elevilor și Asociației Elevilor din București și Ilfov protestează luni dimineață, în fața Ministerului Educației, la adresa eliminării transportului gratuit pentru elevi în 19 județe.

Elevii au început la ora 10:00 protestul în fața clădirii Ministerului Educației. „Fără transport gratuit, fără educație!”, „Ministerul să ne vadă, facem orele în stradă!”, „Demisia!”, „Transport, nu taxe!”, scandează aceștia, transmite ordinea.ro.

Publicată de Asociația Elevilor din Constanța pe Luni, 8 ianuarie 2024

Potrivit reprezentanților Asociației Elevilor din Constanța, ministrul Educației, Ligia Deca, nu s-a prezentat la discuții cu cei care protestează.

Publicată de Asociația Elevilor din Constanța pe Duminică, 7 ianuarie 2024

Elevii protestează pentru că, spun ei, elevii navetiști din mai multe județe nu vor mai beneficia de transport gratuit.

Publicată de Asociația Elevilor din Constanța pe Luni, 8 ianuarie 2024

UPDATE Elevii au cerut o audiență la ministrul, Ligia Deca, însă au fost direcționați către secretarul de stat Florian Lixandru.

ADVERTISING

„Ni s-a spus că asociația noastră vine numai să se plângă, că ar trebui să ne concentrăm pe altceva, să lăsăm transportul”, a declarat şefa AEC, Lorena Drăgușin, la ieșirea de la discuțiile cu Florian Lixandru, transmite EduPedu.

Conform Federației Operatorilor de Transport (FORT), elevii navetiști din 19 județe rămân fără transport gratuit începând de luni, 8 ianuarie. Părinții vor fi nevoiți să suporte contravaloarea abonamentelor în urma unei hotărâri de guvern despre care elevii afirmă că "bulversează total situaţia deja haotică referitoare la acordarea facilităţilor de călătorie" a celor care învață în alte localități decât cele de domiciliu.

ADVERTISING

Federația Operatorilor de Transport a atras vineri atenția că, din 8 ianuarie, când se reiau cursurile, elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor, întrucât noua hotărâre de guvern nu le permite transportatorilor să-și recupereze banii pentru lunile trecute, inclusiv pentru ianuarie. În plus, aceștia reclamă că nu au fost consultați.

Ministerul Educaţiei a făcut, într-un comunicat emis sâmbătă și citat de Agerpres, o serie de precizări privind asigurarea transportului gratuit pentru elevi. Instituția a prezentat mecanismul prevăzut pentru alocațiile forfetare prevăzute în 14 județe.

ADVERTISING

Potrivit ministerului, decontarea transportului se face în două moduri:

  • acolo unde există serviciu public judeţean de transport, în cazul existenţei contractelor de delegare a gestiunii încheiate între consiliile judeţene şi operatorii de transport rutier, operatorii le eliberează abonamente gratuite elevilor şi solicită ulterior decontarea acestora inspectoratelor şcolare.
  • în cazul în care nu există mijloace de transport public pe rutele de deplasare, elevilor li se acordă o sumă forfetară, stabilită prin hotărâre a Consiliului Județean, cu avizul conform al ANRSC.

"Aşa cum reiese, însă, din informaţiile transmise de Consiliile Judeţene Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, în 14 judeţe nu se asigură servicii publice de transport rutier judeţean. În consecinţă, în aceste situaţii vor fi acordate sume forfetare stabilite prin hotărâre a CJ, cu avizul conform al ANRSC", se precizează în comunicatul ministerului.

Consiliile Județene stabilesc suma forfetară

Așadar, în judeţele în care nu se asigură servicii publice de transport rutier judeţean, elevii vor beneficia de la 1 februarie de sume forfetare, în baza valorilor aprobate prin hotărârea consiliului judeţean.

De asemenea, pentru operatorii de transport care au asigurat transportul elevilor şi au înaintat facturi pentru decont inspectoratelor şcolare judeţene, de la începutul cursurilor şcolare şi până la data de 1 februarie 2024, inspectoratele şcolare vor plăti sumele către transportatori, la nivelul valorii medii lei/km la nivel naţional, comunicată de ANRSC şi aprobată de consiliul judeţean.

"Consiliile Judeţene vor trebui să aprobe valorile unitare lei/km până la data de 1 februarie 2024. Pe măsură ce în cele 14 judeţe se vor încheia contracte, în baza acestora va fi posibilă plata către operatorii de transport. Până atunci, se vor asigura sumele forfetare elevilor", precizează Ministerul Educaţiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇