UE lucrează la oprirea exodului de creiere din statele mai sărace, inclusiv România

UE lucrează la oprirea exodului de creiere din statele mai sărace, inclusiv România
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Enrico Letta, fost prim-ministru italian și politician european de top, însărcinat anul trecut să facă o analiză a politicii economice a blocului, va prezenta în luna martie liderilor europeni propuneri de reforme cheie ale pieței unice europene.

Într-un interviu acordat Politico, fostul prim-ministru italian vorbește de oportunitățile de revizuire care includ ruperea regulilor privind subvențiile de stat, precum și potențialele măsuri pentru a opri exodul de creiere din țările europene mai sărace.

ADVERTISING

În ceea ce privește detaliile propunerilor sale, Enrico Letta le va împărtăși mai întâi cu liderii de vârf ai UE. „Nu vreau să stric surpriza a ceea ce voi spune în raportul meu”.

Enrico Letta: ”Există o parte întunecată a mobilității”

Legat de acest ultim aspect, Enrico Letta spune: „Este clar că mobilitatea oferă oportunități. Discut cu diferiții parteneri sociali, primari, experți pe această temă, pentru că există o problemă a capitalului uman. Există și o parte întunecată a mobilității.”

Enrico Letta, acum președinte al Institutului Jacques Delors, își va prezenta concluziile liderilor UE în primăvară, după un tur al capitalelor europene. El speră că, după ce vor lua în considerare constatările sale, liderii vor concluziona că „piața unică trebuie privită într-un mod diferit”, ceea ce poate duce la o conversație despre economie în preajma alegerilor europene din iunie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sistemul pieței unice, conceput pentru a unifica 27 de piețe europene individuale într-una singură, asigură libera circulație a mărfurilor, serviciilor, capitalurilor și persoanelor în cadrul UE (și în special în spațiul său Schengen fără pașapoarte) și este o parte integrantă a economiei blocului.

Un nou concept: ”Libertatea de a rămâne în țara ta”

Dar Letta a sugerat că, mai târziu în acest an, el va propune liderilor UE să ofere oportunități care să îi determine pe lucrătorii cu înaltă calificare care au emigrat în economii mai puternice, cum ar fi Franța și Germania, să revină în țările lor de origine.

ADVERTISING

„Voi încerca să folosesc un slogan care să mă însoțească în tot acest proces, iar acesta să spună: Până acum aveam doar libertate de mișcare în piața unică. Aș dori să adăugăm acum și libertatea de a rămâne în țara natală”, a spus el.

România, între statele afectate de exodul creierelor

Deși admite că mobilitatea permite oportunități, el subliniază că aceasta a ”slăbit regiunile”, fără să ofere detalii.

Țările UE precum România, Polonia, Italia și Portugalia au fost afectate în special de exodul creierelor.

Enrico Letta a spus că a discutat despre preluarea sarcinii de evaluare a pieței interne cu Jacques Delors, care a murit recent. Delors, a spus el, a amintit că atunci când a lansat piața unică a lansat și Fondul de coeziune, care este conceput pentru a ajuta țările membre mai sărace să-și îmbunătățească infrastructura.

Citeşte integral analiza Reforma pieței unice a UE – ”partea întunecată a mobilității”: oprirea exodului de creiere din statele mai sărace pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇