Ministrul Deca pune camere video în școli, unde au avut loc aproape 3.400 de fapte penale doar într-un an

Ministrul Deca pune camere video în școli, unde au avut loc aproape 3.400 de fapte penale doar într-un an

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, susţine necesitatea utilizării camerelor de supraveghere video în şcoli, propunere inclusă în ordonanţa de urgenţă de modificare a Legilor Educaţiei aflată în dezbatere publică.

Deca spune că aceste camere sunt necesare pentru a putea garanta siguranţa elevilor şi profesorilor. Anunţul vine în contextul în care au fost aproape 3.400 de fapte penale în şcoli, în anul şcolar trecut, potrivit ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu.

"Modificarea legislativă pe care am lansat-o în dezbatere publică ieri, prin publicarea textului de ordonanţă de urgenţă, vizează posibilitatea ca şcolile să utilizeze aparatura de înregistrare audio-video pentru a putea garanta siguranţa în şcoli.

ADVERTISING

Asta înseamnă că doar instituţiile abilitate şi persoanele autorizate pot avea acces la acele înregistrări, atunci când există sesizări sau suspiciuni de violenţă - Poliţie, Parchet, directorul şcolii, pe baza solicitărilor de la părinţi, scrise şi motivate", a explicat Deca, marţi, la o dezbatere cu tema "Siguranţa în mediul educaţional şi responsabilitatea juridică".

Ea a precizat că aceste înregistrări "nu pot să fie făcute de oricine, nu pot fi utilizate în evaluarea cadrelor didactice şi au ca singur scop să ne asigurăm că ştim ce s-a întâmplat, atunci când un copil sau un cadru didactic sesizează un caz de abuz sau de violenţă".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aceste camere pot fi montate atât în clase, cât şi în restul spaţiilor şcolii.

"În afara sălilor de clasă, deja se pot monta sisteme de supraveghere audio-video şi sunt multe şcoli care deja le au pe culoare, în curtea şcolii, eventual în zonele de sală de sport.

Practic, putem avea aceste camere instalate, sigur cu respectarea decenţei, nu în grupurile sanitare, dar în restul spaţiilor din şcoală această supraveghere audio-video ajută la prevenirea cazurilor de violenţă şi atunci când există o sesizare de violenţă la stabilirea adevărului", a completat Ligia Deca.

"Şcolile trebuie să fie spaţii sigure pentru toţi cei care activează zi de zi în ele", a concluzionat Deca.

ADVERTISING

Amintim însă că un elev din Satu Mare şi-a dat în judecată liceul unde învaţă pentru că a montat camere de supraveghere video în sălile de clasă. Este vorba despre un elev de 18 ani, de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”. Detalii AICI

3.399 de fapte penale în şcoli, doar într-un an

La rândul său, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a evidenţiat importanţa utilizării înregistrărilor audio-video în şcoli, în contextul numărului de fapte penale sesizate, menţionând că e foarte important să se pună accentul pe prevenţie, nu numai pe pedepse.

"Cred că folosirea acestor mijloace audio-video, atunci când vrei să vezi ce s-a întâmplat într-un caz de violenţă în şcoală, e binevenită. A trebuit să ne uităm peste lege, să vedem cum respectăm problema vieţii private, despre unde e limita între viaţă privată şi nevoia de a proteja copilul şi cred că e o iniţiativă bună.

(…) Este important să punem accentul nu doar pe sancţionarea lor, pe pedeapsă, ci, fiind vorba de elevi, de adolescenţi, foarte important e să punem accentul pe prevenţie.

Şi aici, evident, educaţia juridică în şcoli este o dimensiune pe care voi insista şi voi promova metodele prin care putem să prevenim violenţa.

Conform datelor statistice pe care ni le-a furnizat Poliţia Română pentru anul şcolar 2022 - 2023, au fost sesizate 3.399 de fapte penale la nivel naţional, în toate şcolile din România.

Dintre acestea, marea lor majoritate, 3.056 din aceste fapte au fost sesizate în incinta unităţilor de învăţământ.

De asemenea, mare parte din aceste fapte, o majoritate covârşitoare, o reprezintă infracţiunile de loviri şi alte violenţe, 2.056 de asemenea sesizări, iar din acest total de fapte care reprezintă infracţiunea de loviri şi alte violenţe 1.756 au fost sesizate ca fiind întâmplate în incinta unităţilor de învăţământ", a punctat Gorghiu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇