Începe evaluarea națională pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Noutatea: colectarea datelor se face digital

Începe evaluarea națională pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Noutatea: colectarea datelor se face digital

Sesiunea de evaluări naţionale pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a începe luni, peste 500.000 de elevi urmând să susţină examene la limba română, matematică şi ştiinţe ale naturii şi la limba maternă.

Evaluările au loc în perioada 13 – 29 mai, informează Ministerul Educaţiei Naţionale, astfel:

Luni, 13 mai - Evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a II-a, cu proba de Limbă şi comunicare - scris - Limba română, respectiv proba de Limbă şi comunicare - scris - Limba maternă pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale.

ADVERTISING

Marţi, 14 mai - elevii claselor a II-a vor susţine proba de Limbă şi comunicare - citit - Limba română.

Miercuri, 15 mai - elevii aparţinând minorităţilor naţionale participă la proba de Limbă şi comunicare - citit - Limba maternă.

Joi, 16 mai - proba la matematică şi ştiinţe ale naturii.

Vineri, 17 mai - ultima probă din cadrul EN II, Limbă şi comunicare - scris-citit - Limba română pentru minorităţile naţionale, susţinută de elevii aparţinând minorităţilor naţionale.

ADVERTISING

Evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar (la finalul clasei a IV-a/EN IV) are următorul calendar: 

  • limba română (21 mai)
  • matematică (22 mai)
  • limba maternă (23 mai)

Calendarul de administrare a evaluării naţionale la finalul clasei a VI-a (EN VI) are următoarea configuraţie:

  • 28 mai - Limbă şi comunicare
  • 29 mai - matematică şi ştiinţe ale naturii

Probele au o structură şi caracteristici de evaluare similare celor administrate în anii anteriori.

  • Testele sunt elaborate de Centrul Naţional Pentru Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE), au un format asemănător evaluărilor internaţionale şi implică un nivel mediu de dificultate.
  • Durata alocată rezolvării este de 30 de minute pentru fiecare test în cazul elevilor de clasa a doua, respectiv de 60 de minute pentru fiecare test în cazul celor din clasele a lV-a şi a Vl-a.
  • Testele sunt evaluate în cadrul unităţilor de învăţământ de către comisiile de evaluare constituite la nivelul acestora, în termen de cel mult 7 zile de la data susţinerii ultimului test.
  • Rezultatele individuale obţinute la aceste evaluări nu se afişează/nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei.
ADVERTISING

Un element de noutate este colectarea datelor rezultate din evaluarea testelor scrise, care va fi realizată cu ajutorul unei noi aplicaţii digitale.

„Aceasta va permite, pe de o parte, colectarea datelor în condiţii de siguranţă şi de control optimizat al calităţii şi, pe de altă parte, va oferi comisiilor de evaluare acces la propriile date de evaluare ale elevilor şi va permite valorificarea rapidă şi flexibilă a acestora. Astfel, va fi facilitată realizarea rapoartelor clasei şi a raportului şcolii, fără eforturi birocratice suplimentare şi într-un timp mai scurt”, informează Ministerul Educației.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇