„The International Mock Trial on Human Rights – simularea procesului lui Eichmann” s-a desfășurat în prezența a 450 de elevi ai Complexului Educațional Laude-Reut și de la alte licee participante din București, Sibiu, precum și elevi ai unor școli internaționale din Bulgaria și Israel. Delegația din Israel a fost reprezentată de 11 elevi de liceu, supraviețuitori ai atacurilor barbare comise de organizația teroristă Hamas asupra cetățenilor israelieni la 7 octombrie.
Principalul responsabil pentru implementarea „soluției finale a problemei evreiești”, criminalul de război Adolf Eichmann a fost “rejudecat” în Sala de plen a Camerei Deputaților pentru crimele de război săvârșite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o lecție de istorie necesară tinerei generații.
Echipa formată din 44 de actori care au intrepretat roluri în această punere în scena este alcătuită exclusiv din elevi de liceu, inclusiv cei de la Laude-Reut, precum și elevi ai unor colegii naționale prestigioase din Bucureșți - Gheorghe Lazăr, IL Caragiale, Ion Creangă, Sfântul Sava, Miguel de Cervantes, Școala Germană Hermann Oberth și Colegiul Național Samuel von Brukenthal din Sibiu.
Scenariul original scris de dramaturgul israelian Motti Lerner a prins viață sub îndrumarea regizoarei Carmen Lidia Vidu, cu sprijinul artistic al Operei Naționale București. Opera Națională a sprijinit, de asemenea, cu realizarea tuturor costumelor, respectând cu strictețe uniformele din perioada procesului real al lui Adolf Eichmann din 1961.
Evenimentul a întrunit înalți oficiali români, precum domnul Alfred Simonis, Președintele Camerei Deputaților, domnul Senator Titus Corlățean, Președintele Comisiei pentru Politică Externă a Senatului României, domnul Lucian Romașcanu, Președintele Grupului Parlamentar al Partidului Social Democrat din cadrul Senatului României, domnul Deputat Silviu Vexler, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, doamna Luminița Odobescu, Ministrul Afacerilor Externe, doamna Ligia Deca, Ministrul Educației, doamna Raluca Turcan, Ministrul Culturii, domnul Bogdan Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, domnul Mihai Ghigiu, Șef al Cancelariei Primului Ministru.
E.S. Reuven Azar, ambasadorul Statului Israel în România și E.S. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei în România, au fost onorați să le vorbească celor 450 de elevi prezenți despre importanța educației despre Holocaust pentru a forma tinerele generații în spiritul toleranței și al acceptării celuilalt. S-au alăturat vorbitorilor în calitate de “martori ai viitorului” în proces, doamna Janina Sitaru, Secretar de Stat în M.A.E., ambasadori ai României și înalți oficiali - E.S. Emil Hurezeanu, ambasador al României în Austria, E.S. Sorin Dan Mihalache, ambasador în Cipru, E.S. Adrian Cioroianu, E.S. Lazăr Comănescu.
Mesajele distinșilor oaspeți au susținut necesitatea înțelegerii Holocaustului, ca parte a istoriei noastre recente, care reprezintă o datorie pentru fiecare dintre noi, i-au asigurat pe tinerii aflați în sală că doar prin educație vor reuși să discearnă informația corectă, să învețe că toleranța și acceptarea diversității sunt valori fundamentale ale formării generației de viitor și să se opună extremismului în toate formele lui.
Completul de judecată a fost compus din președintele Curții Constituționale a României, domnul Marian Enache, doamna judecător a Curții Constituționale Iulia Scântei și domnul vicepreședinte al Senatului Robert Cazanciuc, care s-au implicat în acest proiect educațional cu cea mai mare deschidere și și-au adus aportul valoros în înțelegerea acestui demers istoric de anvergură.
La finalul spectacolului, atmosfera a fost încărcată de emoție și reflecție, iar toți participanții au afișat pancarte cu mesajul puternic I swear #neveragain, subliniind astfel angajamentul ferm pentru a nu uita și a preveni repetarea ororilor trecutului.
După succesul înregistrat anul trecut cu procesul simulat care l-a avut în boxa acuzaților pe Ernst Rüdin, creierul legislației naziste a „igienei rasiale” și promotor al programului nazist de sterilizare forțată, Procesul lui Eichmann reprezintă un proiect educațional unic, subliniind importanța crucială a educării viitoarelor generații cu privire la toleranță, drepturile omului și responsabilitatea socială.
Evenimentul a fost moderat de către doamna Tova Ben Nun-Cherbis, președinte fondator al Complexului Educațional Laude-Reut și domnul Daniel Jinga, Manager al Operei Naționale București.
Procesul lui Eichmann a fost realizat cu ocazia celei de-a 15-a ediții a „2Day Ambassador – Conferința Internațională despre Diplomație și Afaceri Globale”, organizata de Complexul Educațional Laude-Reut, eveniment care a avut loc in perioada 12 – 13 martie 2024.