Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cere spor de radiaţii pentru orele făcute online de profesori. Şeful FSLI acuză o găselniță a presei, iar documentul a dispărut de pe site

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cere spor de radiaţii pentru orele făcute online de profesori. Şeful FSLI acuză o găselniță a presei, iar documentul a dispărut de pe site

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) cere Guvernului ”spor de radiații”.  

Într-o adresă trimisă premierului Ludovic Orban, FSLI cere un ”buget mai mare pentru educație”. Între altele, sindicaliștii reclamă că se expun riscului de radiații, așa că vor bani în plus – un spor – pentru acest lucru.

Documentul trimis premierului are trei pagini și a fost publicat pe pagina de Facebook a sindicatului.

Între altele, federația cere modificarea hotărîrii de guvern nr. 34/2018, ”astfel încât să fie consacrat sporul pentru condiții de muncă pentru personalul didactic care, în contextul epidemiologic actual, își desfășoară activitățile didactice în sistem online”.

ADVERTISING

”Vă rugăm să aveți în vedere faptul că, de la începerea anului școlar 2020-2021, multe unități au funcționat în scenariul doi sau trei (predarea online - n.red.), iar pentru următoarele 30 de zile și nu numai, actul educațional se va desfășura, la nivel național, exclusiv online, ceea ce va presupune o perioadă îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiațiile emise de dispozitivele electronice pe care fiecare le deține, prin resurse financiare proprii și pe care le utilizează în activitatea profesională”, se arată în document.

Așadar, FSLI cere modificarea HG pentru a fi ”prevăzut cuantumul sporului de care trebuie să beneficieze personalul didactic care, în realizarea sarcinilor de serviciu, utilizează dispozitive electronice”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iată o captură din adresa trimisă șefului Guvernului:

spor-de-radiatii

Precizăm că documentul a fost trimis în data de 11 noiembrie.

Riscul nu există

De menționat este că acest risc de radiații nu mai există în prezent. Unii profesori știu acest lucru și subliniază că altele ar trebui să fie prioritățile din învățământ în acest moment.

”Eu cred că altele sunt prioritățile în învățământ acum, nu acest spor. Cât despre pericolul pe care l-ar prezenta radiațiile monitoarelor... Ele nu există”, a declarat, pentru Digi24, Lăcrămioara Bozieru, profesoară de limba engleză.

Radiații avea tubul catodic, iar ecranele folosite în ziua de azi nu emit radiații, a spus la rândul său profesorul Silviu Gurlui, fizician. 

ADVERTISING

Șeful FSLI: Găselniță a presei

După ce acest spor de radiații a devenit subiect de știre, mai multe publicații preluând documentul, președintele FSLI spune că este o ”găselniță a presei”.

” (...) Ca să fim corecţi, ideea centrală a acestei adrese nu este acest spor de radiaţii, asta e o găselniţă a presei. Este adevărat că amintesc în adresă de el, dar ideea este de finanţare a educaţiei”, a precizat, pentru Adevărul, Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din România.

Afirmația este făcută în condițiile în care solicitarea acestui spor este îngroșată și subliniată în document, după cum se poate vedea mai sus.

Documentul nu mai poate fi descărcat de pe site-ul FSLI, însă încă e disponibil pe Facebook. SpotMedia.ro a reușit să descarce imaginile, înainte ca, cel mai probabil, și această postare să fie ștearsă.

Cum apără sindicaliștii cererea

Cornelia Popa Stavri, secretar general al sindicatului FSLI, a spus, la Digi24, că și alți bugetari primesc acest spor, așa că și cei din învățământ ar trebui să îl primească.

”Vă aduc la cunoștință că sunt foarte multe unități bugetare care beneficiază de spor de condiții vătămătoare și periculoase și se aplică acest spor, lucrează tot cu astfel de calculatoare, ba chiar performante. Nu înțeleg de ce se pune problema în domeniul educației că nu ar fi necesar un astfel de spor”, a declarat aceasta.

Citește și alte știri din Educație:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇