Experiment cu elevi de liceu: Sunt puși să înceapă orele la 5:30 dimineața

Experiment cu elevi de liceu: Sunt puși să înceapă orele la 5:30 dimineața

Toți elevii de clasa a XII-a din capitala unei provincii indoneziene încep școala când încă e întuneric, în cadrul unui controversat proiect-pilot.

În fiecare dimineață, adolescenții din Kupang, capitala provinciei Nusa Tenggara de Est din Indonezia, se îndreaptă somnoroși spre școală înainte de răsărit. Elevii de clasa a XII-a din zece licee sunt incluși într-un experiment care prevede începerea mai devreme a orelor de curs, relatează The Guardian.

Proiectul anunțat luna trecută de guvernatorul Viktor Laiskodat are ca obiectiv întărirea disciplinei copiilor.

ADVERTISING

Părinții spun că elevii se întorc acasă extenuați. "E foarte greu, acum trebuie să plece când afară încă e întuneric. Nu sunt de acord cu asta… siguranţa lor nu este garantată când e beznă și liniște", a spus pentru AFP mama unei eleve de 16 ani.

Fiica ei trebuie acum să se trezească la ora 4:00 ca să se pregătească și să plece cu scuterul la școală. "Acum, de fiecare dată când ajunge acasă, e obosită și adoarme aproape imediat", a spus femeia.

Marsel Robot, expert în educație la Universitatea Nusa Cendana, critică acest experiment. "Nu are nicio legătură cu efortul de îmbunătățire a calității educației", a spus el, subliniind că pe termen lung deprivarea de somn le poate periclita elevilor sănătatea, alterându-le și comportamentul.

ADVERTISING

Un studiu din 2014 realizat de Academia Americană de Pediatrie recomandă ca elevii de gimnaziu și de liceu să înceapă cursurile la 8:30 sau mai târziu, pentru a avea suficient timp pentru somn.

În Indonezia cursurile școlare încep în general între 7:00 și 8:00 dimineața și se termină în jurul orei 15:30.

Potrivit publicației Kompas, Avocatul Poporului a cerut guvernului central de la Jakarta să intervină în proiectul care a început în luna februarie.

În ciuda opoziției mai multor instituții și organizații civice, guvernul local a continuat experimentul și chiar l-a extins și la inspectoratul școlar, unde angajații încep acum programul la 5:30.

ADVERTISING

Rensy Sicilia Pelokilla, o angajată, susține că se simte mai sănătoasă de când începe ziua de lucru la această oră, fiindcă acum poate să participe la orele de mișcare fizică de la birou la care altădată nu ajungea pentru că dormea. "Ca angajată sunt gata să respect regulamentul și să dau tot ce pot", a spus ea.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇