Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, propune ca educația sexuală să fie cuprinsă într-un modul, numit Educație pentru viață, care să fie predat din clasa a 5-a până în clasa a 12-a, câte o oră pe săptămână.
„Sunt dezbateri în coaliție, punctul meu de vedere este extrem de clar: educația sexuală este extrem de importantă și trebuie să fie făcută. Acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă, va fi propunerea Ministerului Educației: toți elevii se înscriu la o disciplină care să conțină elementele de educație sexuală având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinții nu sunt de acord. Este același principiu aplicat în 2015 la ora de religie”, a declarat Sorin Cîmpeanu, marți seară, într-o conferință de presă.
Acesta a precizat că educația sexuală este integrată în momentul de față în programa de educație sanitară, „o disciplină opțională care se face de către foarte puțini elevi, în funcție de an, între 6 și 9 la sută”.
El propune ca educația sexuală să fie inclusă într-o disciplină modulară, numită Educație pentru viață.
„Nu este o disciplină care să poată fi predată din clasa a 5-a până în clasa a 12-a în fiecare săptămână, câte o oră pe săptămână. Pe cale de consecință, propunerea Ministerului Educației este aceea de a fi integrată această disciplină, printr-o repartizare a noțiunilor treptată, corelată cu vârsta elevilor, alături de disciplina de educație sanitară, de educație pentru alimentație sănătoasă, de educație juridică, de educație financiară, de toate pe care am putea să le prindem, într-un concept modular sub conceptul Educație pentru viață, care să fie obligatoriu, o oră pe săptămână de la clasa a 5-a până la a 12-a”, a mai spus ministrul Educației.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, susține că „educația sexuală” a devenit obiectul unor mari presiuni pentru introducerea ei într-o programă școlară, ignorându-se voința părinților și drepturile lor constituționale de a decide asupra educației propriilor copii.
Președintele PNL Ludovic Orban a spus marți că trebuie să se ajungă la o formă de echilibru care să satisfacă părinții care sunt îngrijorați că ar putea fi folosită educația sexuală în școli într-un sens nepotrivit pentru copiii lor și cei care susțin că este nevoie de educație sexuală în școli.
„Este vorba despre un subiect care ține de conștiință și este greu să luăm o decizie a nivelul coaliției să susținem un punct de vedere unitar. E adevărat, am discutat acest subiect. S-au exprimat puncte de vedere, păreri, dar încă nu s-a luat o decizie în coaliție. Este vorba de o anumită dificultate de a putea impune o anumită decizie a coaliției către toți parlamentarii din coaliție”, afirmă Ludovic Orban.