Ministrul Educaţiei, Daniel David, consideră că în urma măsurilor de criză luate de Guvern va fi construit un sistem de educaţie mai sănătos şi a subliniat că din această situaţie de criză se poate ieşi doar prin solidaritate şi cu acţiuni raţionale şi decente.
”Trebuie să renunţăm şi în educaţie-cercetare la paradigmele vetuste cu mecanisme ascunse, neperformante şi inechitabile”, a transmis David.
Ministrul Educaţiei a explicat că măsurile din pachetul asumat de Guvern ”au fost luate într-un context grevat de (1) raţionalitate - să rămânem în jurul limitelor unor repere europene şi (2) decenţă - cât îşi permite acum ţara în criză şi cu reîntoarcerea resurselor (financiare) în timp în sistem”.
- Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul fiscal. Bolojan: Tot ce am spus că se va pune în practică se va întâmpla. În caz contrar, eu nu voi mai fi premier
- Legea austerității: CASS pentru pensii peste 3.000 de lei până în 2028. Cine va mai plăti contribuția de sănătate, deși anterior era scutit
- Taxe și impozite mai mari pentru jocurile de noroc. Ce se schimbă, cine plătește în plus și cine sunt „greii” industriei
El a reiterat ideile potrivit cărora:
”Pe termen scurt: în educaţie-cercetare nu dăm oameni afară şi nu scădem salariile;
Pe termen mediu: punctul de start pentru profesor debutant/asistent univ. va fi salariul mediu brut pe economie şi vom asigura echivalenţa salarială a CSII/CSI cu conf./prof. univ.;
Pe termen lung: nu mai prorogăm 1% din PIB pentru cercetare şi 15% din bugetul general consolidat (pe cheltuieli) pentru educaţie”, a mai transmis ministrul.
El a explicat unele dintre măsurile din pachet.
Creşterea normei didactice săptămânale cu 2 ore se va face din ore libere.
”Avem peste 30.000 de norme didactice în sistem care nu sunt prinse în regim de titularizare/viabilitate/continuitate -, aşa că nu se vor opri contracte de muncă în derulare. Nimeni nu îşi va pierde locul de muncă şi vom trata fiecare situaţie specifică, acolo unde este cazul, în interesul cadrului didactic/elevului şi al sistemului de educaţie”, a transmis ministrul.
Potrivit acestuia, creşterea normei de lucru în activitatea directă cu copiii se face în medie de la 3.6 la 4 ore din cele 8 ore zilnice.
”Într-o formulare generală creşte, în medie, cu 24 de minute zilnic! Iar asta ne situează tot sub media europeană a normei didactice. Această creştere este temporară, valabilă pentru un ciclu de studiu (4 ani), pentru a-i analiza şi impactul, iar profesorii cu vechime şi performanţi îşi vor putea deduce din timpul de lucru de 8 ore.
În fine, pentru a susţine această tranziţie, activităţile legate de „dirigenţie”, de examenele naţionale (evaluare naţională şi bacalaureat) şi pregătirea pentru olimpiade rămân ca până acum, neincluse în normă, şi se vor plăti separat”, a mai transmis ministrul.
Potrivit acestuia, chiar cu această creştere de 2 ore/săptămână, din cele peste 30.000 de norme didactice libere, multe rămân pentru plata cu ora, dar, în timp, cât mai multe din acestea trebuie scoase transparent la concursul de titularizare.
”Însă plata cu ora în sistemul preuniversitar trebuie să fie definită raţional şi decent. În prezent nu se raportează la tot timpul de lucru şi are o valoare prea mare faţă de ora din norma de bază (inclusiv în comparaţie cu domeniul universitar şi, pe alocuri, al sănătăţii). Nu este nimeni obligat să o facă, iar cine va dori, trebuie să ştie că valoarea acesteia este una corectă şi cât îşi permite acum domeniul”, a mai transmis Daniel David.
Ministrul a precizat, de asemenea, că pragul nou mai ridicat pentru statutul de personalitate juridică nu schimbă nimic în ceea ce priveşte unitatea şcolară şi orientarea ei către nevoile profesorilor şi elevilor (ex.: contractele de muncă, locul de desfăşurare a activităţilor educaţionale etc.).
Şcoala devine arondată formal uneia cu personalitate juridică, doar dispare poziţia de director, dar persoana rămâne titulară în sistem. Reglementările legate de numărul unităţilor şcolare per UAT rămân valabile.
Guvernul şi-a asumat răspundere pe primul pachet de măsuri fiscale menite să reducă deficitul. Opoziţia are la dispoziţie trei zile să depună moţiune de cenzură. Dacă aceasta nu este depusă sau dacă nu trece, legea este considerată adoptată.