Daniel David: Dacă nu obțin salariul mediu brut pentru debutanți, nu mai are sens să fiu ministru. Și în Italia și Germania, avem clase cu 30 de elevi

Daniel David: Dacă nu obțin salariul mediu brut pentru debutanți, nu mai are sens să fiu ministru. Și în Italia și Germania, avem clase cu 30 de elevi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Educației, Daniel David, reiterează că educația a contribuit semnificativ la deficitul bugetar din cauza unor cheltuieli nesustenabile, precum plata cu ora și bursele de merit acordate fără criterii clare.

El promite, la Digi24, că nu vor exista concedieri, deşi s-a aprobat creșterea normei didactice.

David susține că salariul debutanților trebuie să ajungă la nivelul mediu brut pe economie și avertizează că, în caz contrar, nu va mai rămâne ministru.

Totodată, apără revenirea la clase cu 30 de elevi și clarifică modul în care trebuie organizate Săptămâna Verde și Școala Altfel, fără taxe și excursii obligatorii.

Obiectiv de mandat: salariul debutantului, cât media pe economie

Daniel David a declarat că unul dintre obiectivele sale majore este ca în legea salarizării unitare, care ar trebui finalizată anul viitor, salariul de început pentru debutanți și asistenți universitari să fie salariul mediu brut pe economie.

„Asta este un angajament major, pentru mine, ca ministru. Dacă nu obțin acest lucru, nu mai are sens să fiu ministru.”

Educația, de vină pentru deficit

David a vorbit și despre impactul educației asupra deficitului bugetar de 30 de miliarde de lei, afirmând că și acest sector are o contribuție semnificativă.

„În acest deficit care ne întoarce țara pe dos, de aproape 30 de miliarde, din păcate și educația are o contribuție importantă. Asta pentru că, în ultimii doi ani, chiar dacă au fost intenții bune, s-au făcut o serie de investiții financiare care nu sunt sustenabile.

Aceste investiții au venit pe două componente. Unu, resursa umană. Au crescut salariile, au crescut normele libere pentru plata cu ora. Și doi, fondul de burse. Repet, intenții bune, dar complet nesustenabile în condițiile în care educația are o contribuție la acest deficit major.”

Fără concedieri, dar plata cu ora era mai mare decât garda în sănătate

În ceea ce privește resursa umană, ministrul susține că nu dorește reduceri de personal sau salarii, dar e nevoie de eficientizare. „Nu vreau să modificăm salarii și nu vreau să dăm oameni afară. Dar de undeva trebuie să faci eficientizarea și asta a putut să vină din creșterea normei didactice cu un număr minim de ore, cu două ore pe săptămână, 24 de minute pe zi.”

„Și cu această creștere, suntem tot sub o medie europeană și doi, la modul în care plătim, ca să spun așa, orele suplimentare, pe care nu ești forțat să le faci. Dacă vrei le faci, dacă nu, nu.

Oricum valoarea în preuniversitar a fost mai mare decât în universitar și decât în zona unor gărzi din domeniul sănătății. Deci altfel spus, asta s-a întâmplat cu resursa umană.”

Despre plata cu ora: nu era un angajament permanent

Referitor la plata cu ora, ministrul a explicat că nu era vorba de un angajament pe termen lung. „Eu am spus că sunt oameni care au plata cu ora, dar plata cu ora era valabilă un an de zile. Acolo nu era un angajament al sistemului pentru plata cu ora. Titularii, cei angajați pe perioada nedeterminată sau cei angajați pe viabilitate sau pe mai mulți ani, lor nu li se modifică contractul de muncă.”

„Dar la plata cu ora, că ai avut oameni din sistem care temporar, printr-un contract temporar, țineau niște ore, acolo nu poți să ai un angajament pe termen lung. Și dacă n-am și făcut această reformă, nu era sigur că contractul tău pentru plata cu ora pe perioada determinată de un an sau mai puțin de un an, de 10 luni, va fi valabil și anul viitor.”

„Oamenii care sunt angajați în sistem, pe perioada nedeterminată sau pe perioada determinată cu contract în derulare, nu au de ce să se teamă, fiindcă noi avem peste 30.000 de norme didactice libere care erau ținute la plata cu ora și o parte din aceste norme se vor întoarce sau vor intra în norma titularilor. Cu acea creștere despre care vorbeam, două ore pe săptămână.”

Clasele cu 30 de elevi nu sunt o problemă

Ministrul nu vede o problemă în revenirea la clase cu 30 de elevi. „Așa cum și în Italia avem clase cu 30 de elevi, și în Germania avem clase cu 30 de elevi, da, vom ajunge și în țară să avem clase cu 30 de elevi, cum am avut, surprinzător, în România, lumea uită, și până în 2020.”

„Dacă începem să venim cu limite puse, așa, arbitrar, de ce 30 ar fi ceva grav, când și alte țări au limita de 30, când și noi am avut limita asta, de exemplu, la liceu, de 30 până în 2020, vă dați seama că discuțiile sunt pur și simplu pentru a genera discuții. Nu sunt discuții serioase.”

Săptămâna Verde și Școala Altfel: fără excursii obligatorii, fără taxe

Ministrul a explicat și cum trebuie gândite Săptămâna Verde și Școala Altfel. „Eu le-am spus părinților de când am preluat mandatul, din ianuarie: săptămâna Școala Verde, Săptămâna Altfel, am dat și instrucțiuni în sistem cum trebuie să se desfășoare, nu trebuie să mergi neapărat în excursii, pot vorbi și face școala verde la fiecare materie, vorbind despre scopurile de dezvoltare durabilă, spre exemplu, de la limba română, matematică, nu doar, nu știu, biologia și chimia sau fizica.”

„Nu poate să meargă ministrul în fiecare școală și să facă aceste lucruri, eu am dat aceste instrucțiuni și atunci n-au decât consiliile de administrație, în care ai și profesori și părinți, uneori și reprezentanții elevilor, uneori și alți observatori, să utilizeze aceste instrucțiuni.”

„Școala Altfel înseamnă că ar trebui să predai săptămâna respectivă nu doar cunoștințe și competențe, ci modul în care utilizezi cunoștințele și competențele în viața de zi cu zi, adică exact unde stăm foarte slab la testele PISA.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇