Criza forței de muncă obligă mediul de afaceri să se implice în educație

Criza forței de muncă obligă mediul de afaceri să se implice în educație
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Criza forței de muncă este în acest moment mai arzătoare în România chiar decât războiul sau taxele mărite, atrag atenția angajatorii. Tinerii pleacă din țară pentru că au învățat că doar ”afară” te poți ”realiza”, iar companiilor nu le rămâne decât să importe forță de muncă, o alegere ce nu aduce nicio plusvaloare României.

”Fără oameni bine pregătiți și cu un mindset corect n-ai nicio șansă în business”, a explicat Dragoș Anastasiu, CEO Eurolines Romania și co-fondator SuperTeach, pentru spotmedia.ro.

”În primul rând, ne-au plecat foarte mulți oameni și natalitatea a tot scăzut. Din perspectiva calității, problema e că tinerii ies din școli insuficient pregătiți. Și avem și o problemă de mindset. Toți se întreabă ”Mie ce-mi iese din asta?”. Puțini se mai întreabă ”Ce pot eu să fac ca să aduc plusvaloare și în felul ăsta să câștig bani?”. Acestea sunt cele trei categorii de lipsuri.

ADVERTISING

Întrebarea este: ce poate să facă mediul de afaceri? Poate să se plângă ca și până acum. Stăm pe margine și spunem că nu e treaba noastră să facem un sistem de educație coerent, e treaba Guvernului, a Ministerului. A doua variantă este să importăm forță de muncă, ceea ce deja se întâmplă. Și a treia variantă este să ne implicăm. Să nu mai spunem că trebuie să facă statul, ci trebuie să facem împreună.

Sistemul clasic pe care eu îl susțin este învățământul dual, care înseamnă jumătate cursuri, jumătate practică. Și care în Germania, Olanda, Franța sau Austria a avut mare succes. Dar aici, fără implicarea mediului de afaceri, nu se întâmplă. Pentru că noi legislație avem dar nu se întâmplă pentru că angajatorii se tem că investesc trei ani și apoi copiii pleacă din țară sau schimbă industria. Dar ne dovedesc firmele germane din România că nu e așa.

ADVERTISING

Mesajul meu este clar. Fără implicarea mediului de afaceri nu vom avea îmbunătățiri”, spune el.

De fapt, îmbunătățirile nu pot veni până nu se implică absolut toți actorii din societate, spune și Felix Tătaru, Președintele Asociației SuperTeach.

WhatsApp-Image-2023-10-12-at-15.04.12

Ei propun astăzi chiar mai mult decât implicarea companiilor, ei vorbesc despre cum ar putea susține companiile și ministerul Educației o colaborare părinte-profesor, care să îl aibă în centrul atenției pe copil.

”Școala este prima Românie pe care o vede copilul, după familie. Până să aibă de-a face cu bănci, cu statul în diversele lui forme, e școala.

Iar școala lui îi spune, într-o măsură foarte mare, că dacă vrei să te ”realizezi”, mai bine pleci din țară. Noi vrem să schimbăm mentalitatea asta de victimă în care cineva ne vrea răul cu orice preț și nu avem ce să facem, pe care chiar și profesorii o transmit în fața copiilor, inclusiv prin metalimbaj.

ADVERTISING

Școala, în mare parte, încă nu reușește să-i ajute pe copii să învețe cum să învețe, să le dezvolte gândirea. Noi pregătim acum copii pentru trecut, noi nu-i pregătim nici măcar pentru prezent.

Tocmai de aceea SuperTeach este partener cu Institutul Arbinger din SUA, care este lider global în schimbarea de mentalitate și are în esență o filosofie. Menirea profesorului este să descopere și să dezvolte măreția din fiecare copil. A fi profesor înseamnă să-i înveți pe copii să învețe, să gândească, să colaboreze, să aibă încredere în ei. Pentru că 80% din meseriile de peste zece ani nu s-au inventat încă”, spune Felix Tătaru.

WhatsApp-Image-2023-10-12-at-15.10.09

Ei spun că o parte din procesul de schimbare a mentalității în România este aceea în care antreprenorii iși pun la ”bătaie” imaginea, pentru a face un transfer de încredere către profesori, care traversează o perioadă delicată.

Și, în plus, mediul de business ar trebui să vină cu o viziune pentru țară, spune Dragoș Anastasiu.

”Eu încă fac business și mă izbesc de problema asta zi de zi. Că nu avem oameni destul de bine pregătiți și cu o atitudine corespunzătoare. De asta mă implic și în proiectul RePatriot, pentru că eu cred că diaspora este cea mai mare comoară a României și mi-ar plăcea să îi reconectăm cu țara, eventual să se și repatrieze, cum am făcut-o eu, că am trăit 15 ani în Germania“, spune Dragoș Anastasiu.

”După 30 de ani în care țara asta mi-a dat foarte mult, cred că e momentul să și contribui. Și unde poți să contribui mai mult decât în zona de educație, dacă chiar îți pasă de viitorul țării. De asta am făcut și acest Think Thank, ReThink România, care se întreabă cum o să arate România în anul 2050. Pentru că, dacă vrem să schimbăm ceva la mentalități, lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Este un proces greu. Într-o țară în care toată lumea se uită ce se întâmplă mâine, poimâine, și orizontul maxim de timp este de 4 ani, un ciclu electoral, n-am văzut pe nimeni în momentul de față să se gândească la peste 30 de ani.

Nu vreau ca peste alți 30 de ani românii să se uite în spate cu frustrare că n-au făcut nimic pentru mindsetul și educația din România”, mai spune antreprenorul.

WhatsApp-Image-2023-10-12-at-18.14.04

Soluția SuperTeach

Tocmai de aceea, SuperTeach îi cheamă pe părinți la un loc cu profesorii copiilor lor, într-o serie de evenimente menite să schimbe mentalitatea bazată pe neîncredere, adânc înrădăcinată în România.

Prima conferință dedicată lor va avea loc pe 18 noiembrie la București, unde sunt așteptați 1.000 de dascăli și părinți, iar pe 9 decembrie, SuperTeach ajunge la Bacău.

Totodată, SuperTeach anunță, la acest început de an școlar, demararea unui parteneriat cu Ministerul Educației, prin care Programul de Mentalitate Deschisă în Educație va ajunge în liceele din toată țara, prin Proiectul ROSE - Romania Secondary Education Project.

Programul se adresează tuturor profesorilor de liceu, despre care co-fondatorii proiectului spun că au cea mai dificilă sarcină, aceea de a se lupta cu o generație nativ digitală cu ”arme” arhaice.

Despre toate aceste aspecte și mai ales despre importanța triunghiului copil - profesor - părinte vor vorbi pe scena Teatrului Național din București luni, 16 octombrie, actorii Toni Grecu, Mirela Oprișor și Ciprian Nicula care vor ”povesti”, prin momente artistice speciale, relația copil - profesor - părinte și impactul școlii asupra fiecăruia dintre ei.

Spectacolul va avea loc în cadrul Galei SuperTeach 2023, eveniment care are ca obiectiv strângerea de fonduri necesare susținerii și creșterii comunității SuperTeach și extinderii proiectului către părinți, ca element cheie pentru întregirea actului educațional.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇