BNR spune că nivelul de educație al românilor e o vulnerabilitate structurală. Suntem pe ultimul loc în Europa

BNR spune că nivelul de educație al românilor e o vulnerabilitate structurală. Suntem pe ultimul loc în Europa

România se află pe ultimul loc în Europa la nivelul de educație al populației, arată cel mai recent raport asupra stabilității financiare al Băncii Naționale a României.

”Nivelul de educație a populației, deși pe o tendință de îmbunătățire în ultimii 10 ani, clasează România pe ultimul loc la nivel european”, precizează raportul.

Totodată, subliniază BNR, România are cel mai redus procent de salariați cu studii terțiare în rândul statelor membre UE.

”O vulnerabilitate structurală importantă este nivelul scăzut de pregătire în rândul salariaților și, implicit, o proporție redusă a personalului calificat. România are cel mai redus procent de salariați cu studii terțiare în rândul statelor membre UE (24 la sută, cu 14 puncte procentuale mai puțin față de media UE, finalul anului 2022), iar cele mai recente rezultate ale testelor PISA (derulate în anul 2018) subliniază performanța scăzută a sistemului de învățământ românesc și diferențele semnificative între mediul rural și cel urban.

ADVERTISING

În plus, conform indicelui economiei și societății digitale (DESI) calculat de Comisia Europeană, România se situează pe ultimul loc în clasamentul UE, unul dintre factorii determinanți fiind nivelul foarte scăzut de competențe digitale de bază ale populației”, se arată în raport.

Banca Națională a României subliniază că este necesară definirea unei strategii la nivel național pentru creșterea nivelului de educație și pentru formarea profesională în rândul tinerilor, în vederea asigurării accesului și integrării tinerilor pe piața muncii, încurajării digitalizării și accelerării tranziției verzi.

ADVERTISING

”Toate acestea pot avea consecințe pozitive asupra veniturilor bugetare. Absorbția fondurilor PNRR adresate digitalizării va aduce beneficii semnificative, atât pentru îmbunătățirea competențelor digitale ale populației, cât și pentru eficientizarea sectorului guvernamental.

Ca urmare, deficiențele privind calitatea capitalului uman și evoluțiile demografice recente pot deveni obstacole importante în procesul de convergență reală, fiind imperativă monitorizarea atentă a acestora”, precizează BNR în raport.

ADVERTISING

Rezultatele finale la examenul de Bacalaureat au fost afişat vineri. Rezultatele afișate de Ministerul Educației pot fi consultate AICI.

După evaluarea contestaţiilor, se înregistrează 94.004 candidaţi promovaţi, cu 2.758 de candidaţi mai mult, comparativ cu rezultatele iniţiale (91.246 de candidaţi).

Vă recomandăm să citiți interviul - Unde au dispărut 15 mii de copii într-un an? "Refuz să corectez, pentru că și aici a intrat sistemul pilelor". Analiza șoc a școlii românești


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇