Consiliul Rectorilor cere creşterea subvenţiei de cămine cantine şi mai multe locuri la buget la licenţă

Consiliul Rectorilor cere creşterea subvenţiei de cămine cantine şi mai multe locuri la buget la licenţă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Consiliul Naţional al Rectorilor solicită creşterea subvenţiei pentru cămine cantine, „pentru a evita” majorarea tarifului de cazare pe care un student va trebui să îl achite, dar şi „acumularea de deficite bugetare semnificative”, ţinând cont de faptul că o serie întreagă de costuri pentru întreţinerea căminelor va rămâne „constantă” în perioada următoare.

Potrivit unui comunicat de presă, în perioada 17-20 septembrie, a avut loc întâlnirea Consiliului Naţional al Rectorilor organizată la Braşov, în parteneriat cu Universitatea Transilvania.

"În condiţiile în care numărul de studenţi ce vor fi cazaţi se va reduce semnificativ ca urmare a restricţiilor impuse de nevoia de distanţare fizică în contextul situaţiei epidemiologice, se solicită creşterea subvenţiei pentru cămine cantine, pentru a evita, pe de o parte, majorarea tarifului de cazare pe care un student va trebui să îl achite, pe de altă parte, acumularea de deficite bugetare semnificative, ţinând cont de faptul că o serie întreagă de costuri pentru întreţinerea căminelor va rămâne constantă în perioada următoare", afirmă reprezentanţii CNR în comunicatul de presă.

ADVERTISING

În ce condiții se vor caza studenții la cămine: Unele universităţi îi primesc doar pe cei cu test COVID negativ

Mai multe locuri la buget

CNR mai solicită suplimentarea numărului de locuri finanţate de la buget (la ciclul de licenţă) "pentru a corela" cifra de şcolarizare cu "realităţile existente, dar şi cu obiectivele asumate de România" în domeniul învăţământului superior, având în vedere că "anul acesta numărul de absolvenţi de învăţământ liceal cu diplomă de bacalaureat este mai mare" decât în ultimii 4 ani.

În opinia CNR, suplimentarea trebuie să aibă la bază o analiză realizată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din perspectiva nevoilor pieţei muncii, cu accent pe domeniile prioritare de dezvoltare a României.

ADVERTISING

Guvernul a aprobat programul de start-up pentru studenţi cu granturi de până la 100.000 de euro

"Având în vedere dubla misiune a universităţilor româneşti - de educaţie şi cercetare -, în vederea asigurării predictibilităţii investiţiilor în activităţi de cercetare, dezvoltare, inovare, cu beneficii directe la nivelul întregii societăţi, se solicită înfiinţarea unei linii de finanţare dedicate susţinerii cercetării ştiinţifice din universităţile româneşti.

Din perspectiva nevoii creşterii competitivităţii la nivel naţional, considerăm că este nevoie de o alocare bugetară naţională a resurselor în sistem multianual pentru universităţile din România.

ADVERTISING

Prioritizarea alocării multianuale a acestor resurse poate şi trebuie să fie făcută în strânsă concordanţă cu programele şi strategiile naţionale şi europene, în aşa fel încât să se asigure continuitatea abordării acestor strategii.

Din punct de vedere tehnic, procedurile de evaluare-monitorizare se pot asigura de către structuri cu experienţă în domeniu, precum UEFISCDI", afirmă aceeaşi sursă.

Guvernul aprobă ajutoare de milioane pentru studenți și tichete de masă electronice pentru pensionari

De asemenea, CNR cere şi "modificarea" legislaţiei astfel încât "să permită utilizarea sumelor alocate în finanţarea de bază" pentru cheltuieli de capital, "în beneficiul dezvoltării universităţilor româneşti, cu scopul îmbunătăţirii condiţiilor de studiu şi viaţă universitară a celor aproape 500.000 de studenţi din România".

CNR cere clarificări

CNR mai solicită Ministerului Finanţelor "clarificarea unor articole din Legea 500/2002 referitoare la instituţiile de învăţământ superior".

"În acord cu prevederile HG 327/2020, CNR solicită MEC aprobarea transformării unui număr de locuri deja atribuite fiecărei universităţi, în limita unui procent de maximum 1 %, în conformitate cu politicile proprii de dezvoltare, cu respectarea principiilor de finanţare, în urma unei analize privind gradul de ocupare. CNR solicită clarificarea cadrului legal astfel încât să se asigure buna funcţionare a învăţământului postliceal /terţiar non-universitar", afirmă sursa citată.

Trei studenți din București au proiectat grădina de legume urbană perfectă. Roadele intră de pe acoperiș direct în bucătărie, iar resturile devin îngrășământ

CNR afirmă că susţine demersurile MEC în vederea modificării Metodologiei de primire la studii şi şcolarizare a cetăţenilor străini, în sensul "facilitării" înmatriculării acestora şi în baza documentelor autentificate transmise prin mijloace electronice.

Potrivit aceleiaşi surse, universităţile şi-au manifestat disponibilitatea de a prelungi perioada de înmatriculare a bursierilor statului român ca urmare a obţinerii vizei de studii cu întârziere, în condiţii de pandemie.

Rectorul UBB. Lucrăm la un scenariu hibrid, în care să vină la Cluj studenţii aflaţi în primul şi în ultimul an


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇