Absolvenții de liceu au dat luni prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat – cea de Limbă și literatură română.
Elevii au avut de rezolvat varianta 6, iar subiectele au fost adecvate profilului, cu cerințe diferite pentru profilurile teoretice/vocaționale față de cele umaniste.
Proba de examen a fost structurată în trei părți, iar prima dintre acestea a inclus cinci cerințe notate cu câte 6 puncte fiecare, care au ca suport un text la prima vedere, informează Edupedu.ro.
Subiectele la română la BAC 2022, la profilul real, au constat într-un text la prima vedere din Nicolae Iorga, „Doamna Elena Cuza".
La subiectul Ib, elevii au avut de scris un text de minimum 150 cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală".
Subiectul II, notat cu 10 puncte, a fost o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – Întunecare.
La subiectul III, notat cu 30 de puncte, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate.
La profilul umanist, subiectele au constat în textul la prima vedere din Nicolae Iorga „Doamna Elena Cuza" și perspectiva narativă a unui text din opera „Întunecare" a lui Cezar Petrescu, ca și la profilul real.
Diferența față de celelalte profile a fost la al treilea subiect, unde elevilor li s-a cerut să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.
Iată baremele:
Calendarul Bacalaureatului 2022
Peste 126.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie – iulie, care a început luni, cu probele de evaluare a competenţelor, programate în perioada 6 – 16 iunie.
111.329 dintre cei înscriși sunt din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare.
Rata de participare la proba scrisă de luni a fost de 98%. Nu s-au prezentat 2.453 de candidaţi, iar 39 de candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
Probele orale și evaluarea competențelor digitale și lingvistice s-au desfășurat în perioada 6-16 iunie.
În ce privește examenele scrise, calendarul e următorul:
- 20 iunie - examenul la Limba şi literatura română;
- 21 iunie - proba obligatorie a profilului;
- 22 iunie - proba la alegere a profilului şi specializării;
- 23 iunie - proba la Limba si literatura maternă.
Primele rezultate vor fi afişate în data de 27 iunie până la ora 12:00. Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12:00 - 18:00 în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi afişate pe 1 iulie.