Avem cel mai mic număr de elevi care dau Bac-ul din ultimii 32 de ani. Ce spun Cîmpeanu şi Iohannis

Avem cel mai mic număr de elevi care dau Bac-ul din ultimii 32 de ani. Ce spun Cîmpeanu şi Iohannis

Anul acesta se înregistrează un record negativ pentru absolvenţii de liceu: Este cel mai mic număr de elevi înscrişi la bacalaureat de după Revoluţie.

Edupedu.ro a analizat datele oficiale ale Ministerului Educației şi arată că, la începutul acestui an școlar, au fost înscriși 151.906 elevi în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă. Dar la Bac s-au înscris doar 126.454 de elevi de clasele a XII-a și a XIII-a. Există deci o diferență de peste 40.000 de elevi din actuala generație care nu dă Bac-ul anul acesta, în sesiunea din iunie.

ADVERTISING

„Numărul celor înscriși la bacalaureat este cel mai mic din istoria postdecembristă a României. Și înainte de 1989 aveam, de asemenea, un număr mult mai mare”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o intervenție telefonică la B1TV.

Iar diferenţa faţă de anii trecuţi este foarte mare. În 2008, erau cu 100.000 mai mulţi elevi care dădeau Bac-ul decât acum.

„Spre exemplu, în anul 2008, aveam 225.000 de elevi înscriși la bacalaureat. Anul acesta, avem doar 126.000. Și vorbesc și de promoția curentă, și de promoțiile anterioare. Până în anul 2012, am avut constant peste 200.000 înscriși la bacalaureat. Anul acesta, doar 126.000. Anul trecut, am avut 133.000, iar acum doi ani, am avut 155.000. Scăderea este de-a dreptul dramatică”, este de părere ministrul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acelaşi Sorin Cîmpeanu spune că pandemia ar fi de vină pentru numărul scăzut al elevilor înscriși la bacalaureat în 2022.

„Este îngrijorător acest trend descrescător din două motive: motivele ce țin de demografie sunt cât se poate de clare, dar îngrijorarea pe care mi-am exprimat-o de mult timp cu privire la efectele perioadei de criză sanitară, din păcate, se confirmă”, a declarat ministrul la Euronews Romania.

Iohannis vrea să facem să fie bine

Despre acest subiect a vorbit marţi şi preşedintele Klaus Iohannis.

ADVERTISING

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, care este strategia din proiectul "România Educată" pentru ca cei 40-45.000 de tineri de clasa a XII-a să nu renunţe în fiecare an la susţinerea examenului de bacalaureat.   

"Întregul proiect România educată doreşte, printre altele, să ducă pe mult, mult mai mulţi tineri să rămână în şcoală şi să termine şcoala. Vrem să reducem semnificativ abandonul şi vrem să reducem semnificativ absenteismul de la examenele naţionale. Asta se poate făcând învăţământul mai flexibil, mai performant, mai centrat pe elevi şi de mai bună calitate. Şi vom reuşi”, a afirmat Iohannis, fără a oferi practic o soluţie concretă.

Examenul naţional de bacalaureat a început luni, cu probele de evaluare a competenţelor, programate în perioada 6 – 16 iunie.

Iată calendarul acestei sesiuni a bacalaureatului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇