Românii care au credite raportate la IRCC vor plăti rate mai mari. Indicele crește substanțial de la 1 ianuarie

Românii care au credite raportate la IRCC vor plăti rate mai mari. Indicele crește substanțial de la 1 ianuarie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Românii care au credite legate de indicele IRCC (e vorba de cele luate după mai 2019) vor plăti rate mai mari de la 1 ianuarie.

IRCC a urcat de la 4,06% la 5,7%, potrivit indicelui publicat de BNR.

Este cel mai ridicat nivel din 2019, de când a fost introdus acest indice.

Această creştere de aproape 50% vine în contextul în care ROBOR (indicele folosit pentru creditele luate înainte de mai 2019) a scăzut ușor în ultimele săptămâni (acum fiind 7,6%).

Cum se explică această discrepanţă? IRCC este media dobânzilor din urmă cu șase luni, pe când ROBOR se calculează zilnic.

ADVERTISING

ProTV a făcut un calcul şi a constatat că, pentru un credit ipotecar de 350.000 de lei (70.000 de euro), rata lunară crește de la 1 ianuarie cu aproape 400 de lei. De la 2.112 lei la aproape 2.500 de lei.

Chiar dacă este în scădere ROBOR, totuşi rămâne mai avantajos să ai credit cu dobânda calculată în funcţie de IRCC.

Pentru un credit similar, însă calculat în funcție de ROBOR, rata a scăzut de la 3.050 la 2.968 de lei, dar tot este mai mare decât cea calculată în funcţie de noul IRCC.

Pentru creditele cu dobândă variabilă, pe lângă acești indici, se adaugă și rata fixă a băncii, care e în general între 2 și 3%. Prin urmare, dobânzile creditelor cu dobândă variabilă pot ajunge din ianuarie și la aproximativ 8%, cu IRCC, sau 10%, dacă vorbim de ROBOR.

ADVERTISING

Oportunitatea pe IRCC a fost în 2022, când lucrurile erau foarte clare. Acum, când IRCC-ul va fi foarte aproape de ROBOR, mai degrabă recomandarea ar fi să refinanțăm cu o dobândă fixă, în funcție de ofertele băncilor. Și am văzut că băncile sunt super competitive acum și încă avem oferte cu 7% fixă, 6,8%, și așa mai departe, pentru primii trei ani”, a declarat Andrei Perianu, cofondator al unei platforme financiare, pentru ProTV.

Şi românii cu care au credite în euro, la care dobânda este variabilă şi raportată la EURIBOR, au simţit în ultima jumătate de an deciziile BCE, care a majorat de 4 ori dobânda cheie, aşa că ratele lor au crescut substanţial. Detalii AICI

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇