Un angajat Unicredit a furat o jumătate de milion de lei din conturile băncii: Cum a fentat "principiul celor 4 ochi"

Un angajat Unicredit a furat o jumătate de milion de lei din conturile băncii: Cum a fentat "principiul celor 4 ochi"

Un angajat de la Unicredit Bank a furat jumătate de milion de lei de la banca la care lucra.

Banii au fost sustraşi timp de nouă luni, iar până acum banca a recuperat mai puţin de o zecime din sumă.

Ionuţ Boidache, angajat al sucursalei din Iași a Unicredit Bank, a fost acuzat că, în perioada august 2016 – mai 2017, a accesat fără drept sistemele informatice al băncii și a speculat o caracteristică a sistemului informatic, provocând un prejudiciu de 514.000 de lei. El făcea cumpărături şi scotea bani de la bancomat fără ca sumele respective să fie retrase din cont, relatează Ziarul de Iași.

ADVERTISING

Modalitatea de operare a funcționarului bancar era relativ simplă:

  • El efectua o tranzacţie pe Internet din contul său curent în euro. În acel moment, suma aferentă era blocată automat de sistemul informatic al băncii. Banii rămâneau temporar în cont, dar erau indisponibili şi rezervați pentru decontarea ulterioară.
  • Funcționarul intra apoi în aplicaţia informatică internă a băncii, îşi accesa contul şi debloca suma rezervată pentru tranzacţie.
  • Banii îi rămâneau în cont, iar comerciantul era plătit din fondurile băncii, întrucât Boidache nu avea fonduri disponibile în lei.
ADVERTISING

Pentru a iniţia schimbarea cardului de pe contul de euro pe cel de lei, inculpatul avea nevoie, pe lângă propria autorizare, şi de cea a unui coleg, modalitate denumită 'principiul celor patru ochi'. "Din probele administrate în cauză a rezultat că angajaţii UniCredit Bank care autorizau această procedură nu aveau cunoştinţă de activitatea infracţională a inculpatului, relaţiile dintre aceştia fiind bazate pe încredere", au arătat procurorii în rechizitoriu.

Într-un mod similar, dar fără a mai avea nevoie de un complice involuntar, Boidache retrăgea şi bani de la bancomat. Acesta făcea o retragere de bani de pe card, apoi revenea la serviciu şi debloca suma retrasă care devenea astfel din nou disponibilă. Oricât lua din cont, contul rămânea cu aceeași sumă.

ADVERTISING

Până să fie depistat, Boidache a făcut 546 de operaţiuni.

După ce a fost prins, el a susținut că a comis furturile din cauza dependenţei de pariuri. Iniţial, debloca sume mici, de 25-100 de lei, apoi, a trecut la sume mai mari, sperând ca printr-un pariu câştigat să poată acoperi paguba produsă până în acel moment. El a promis că va returna banii furaţi, semnând cu banca şi un angajament de plată.

Recunoaşterea faptei, atitudinea sinceră în faţa judecătorilor, lipsa antecedentelor penale şi faptul că a început să dea banii înapoi, plătind până acum 41.000 de lei, i-au adus lui Boidache o sentinţă uşoară. El a fost condamnat la doi ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de trei ani.

Sentinţa nu este definitivă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇