Una din patru companii din România a intrat în zona „zombie”

Una din patru companii din România a intrat în zona „zombie”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Numărul firmelor aflate în dificultate și care determină probleme pe lanțurile economice continuă să crească.

În primul trimestru din 2025, una din patru companii din România a intrat în zona „zombie”, caracterizată de instabilitate economică și risc de faliment, potrivit unei analize Sierra Quadrant.

Situația financiară a acestora reprezintă un pericol de contagiune pe lanțurile de business. Cele mai multe probleme sunt în zona IMM-urilor din domenii precum comerțul, transportul și depozitarea, agricultură, turism și prestări servicii.

Record al ultimilor cinci ani de firme în dificultate

„Afectate de scăderea vânzărilor, de inflație, de creșterea costurilor operaționale (taxe, costuri de producție, forța de muncă etc.) multe dintre aceste firme funcționează la limita de avarie, riscând oricând să se prăbușească”, susțin specialiștii companiei de consultanță.

Potrivit datelor statistice de la Ministerul Finanțelor și Registrul Comerțului, dincolo de companiile zombie, mai sunt alte aproape 160.000 de firme în dificultate, unele dizolvate, radiate, în insolvență, sau cu activitatea suspendată. Cifra reprezintă un record al ultimilor cinci ani.

„Economia încetinește, iar aceste probleme încep să iasă la suprafață tot mai mult. Sunt firme care au beneficiat în ultimii ani de perfuzii financiare, de la schemele de ajutor guvernamental, la amânări de plată, care s-au folosit excesiv de creditul comercial.

Pentru multe dintre ele, pe fondul accentuării problemelor din economie, a sosit momentul bilanțului – din păcate multe dintre ele, în loc să aleagă să se restructureze, intră în blocaj financiar și trag după ele furnizori, angajați și alte firme”, afirmă Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Majoritatea firmelor zombie supraviețuiesc, în prezent, din rulaj, din efectele creditului comercial și din amânări la plată către furnizori.

Potrivit datelor BNR, instrumentele de plată refuzate au crescut anul trecut atât ca valoare (+30%) cât și ca număr (+17%) comparativ cu 2023 dar continuă să rămână sub nivelurile înregistrate înainte de pandemie.

Trăsăturile companiilor zombie: capitaluri negative, rostogolesc datoriile, nu fac investiții și depind de programele guvernamentale

Dincolo de IMM-urile aflate în această situație, există tot mai multe semnale că și companii medii și mari intră în dificultate financiară.

Citeşte integral Analiza - Una din patru companii din România a intrat în zona „zombie”, caracterizată de instabilitate economică și risc de faliment pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇