Inegalitatea în creștere care sfâșie societatea l-a determinat pe un om de afaceri din Marea Britanie să se alăture unui protest organizat la Davos, unde se desfășoară Forumul Economic Mondial.
Phil White, fost consultant de afaceri și inginer, membru al organizației Patriotic Millionaires UK, a cerut în repetate rânduri Guvernului de la Londra să mărească taxele pe avere. Săptămâna aceasta, acest mesaj l-a adus în înzăpezitul Davos. Aici se desfășoară în fiecare an Forumul Economic Mondial și se discută cele mai importante probleme economice.
Deși tema ediției din 2023, "cooperarea într-o lume fragmentată", sună promițător, milionarul britanic a decis să se alăture unui protest față de acest eveniment și explică de ce a făcut-o într-un articol publicat de The Guardian.
Răspunsul stă în ceea ce el și alții consideră că reprezintă rădăcina acestei fragmentări a lumii, evocată la Davos: extremismul îngrijorător al bogăției care este ignorat de elita de la Davos, arată el.
Bogăția extremă crește în același timp cu sărăcia lucie
White se numără printre cei 200 de semnatari milionari din toată lumea ai unei scrisori deschise adresate liderilor globali prezenți la Davos și în care se arată că trăim într-o lume a extremelor. În toată lumea se poate vedea cum fracturile economice și politice se adâncesc. Încrederea în conducătorii politici e la un nivel scăzut, în timp ce prea mulți oameni se confruntă cu costurile încălzirii și alimentelor și nimeni nu pare să facă ceva în această privință.
Această divizare s-a înrăutățit recent, arată White. În ultimii ani ai pandemiei au apărut mai mulți milionari, iar cei mai mulți oameni s-au chinuit să se descurce cu veniturile reduse și carantina. La nivel mondial, asistăm acum la o creștere simultană a bogăției extreme și a sărăciei extreme. Societatea a devenit mai fracturată decât era înainte, subliniază el.
„Asta m-a adus la Davos - o recunoaștere a faptului că inegalitatea extremă a bogăției este dezbinătoare în societate și că oamenii bogați ca mine trebuie să se ridice și să o spună. De aceea, m-am alăturat protestului și am cărat o pancartă mare în Davos Postplatz, care spune 'Impozitați-i pe bogați' - ca să ajut la atragerea atenției asupra inegalității bogăției, a efectelor sale în societate și a soluției evidente (taxându-i pe bogați)", scrie milionarul.
White reprezintă o minoritate. El spune că discută deseori cu alți oameni bogați care nu consideră că averile lor sunt de multe ori clădite pe cheltuiala altora. Acest lucru alimentează ideea că orice critică la adresa bogăției extreme este "o politică a invidiei", când, de fapt, problema e mult mai simplă – bogăția din ce în ce mai mare a unui grup mic reprezintă incapacitatea societății mai largi de a cumpăra alimente sau îmbrăcăminte, punctează acesta.
Milionarul menționează că în Marea Britanie persistă o altă concepție greșită, foarte populară, conform căreia bogăția înseamnă să fii proprietarul unei case, iar creșterea taxelor ar însemna că oamenii trebuie să vândă casa familiei. "Continui să repet că vorbim despre 'bogăția extremă' deținută de 1% din societate (cei cu peste 4 milioane de lire sterline) și asta este grav. Nu încercăm absolut deloc să-i împiedicăm pe oameni să le ofere copiilor lor o bază bună în viață – am prefera doar ca toată lumea să aibă acest avantaj", explică el.
Promisiunea unui milionar activist
În cele din urmă, este vorba despre valorile personale și despre tipul de societate în care vrem să trăim, consideră autorul.
"Nu vreau să mă ascund în casa mea mare și să mă uit la TV singur sau cu alți milionari, în timp ce oamenii trebuie să meargă la băncile de alimente sau la acest nou fenomen, băncile de căldură. Copiii noștri trebuie să socializeze liber, să meargă la aceleași școli și spitale, să conducă pe aceleași drumuri decente și să depindă de aceeași forță de poliție excelentă - toate lucrurile pe care le plătește un sistem fiscal puternic", subliniază White.
Potrivit acestuia, trebuie să clădim o lume pregătită pentru generațiile viitoare, care deseori e ignorată în vârtejul ciclului electoral. Acest lucru înseamnă investiții în capitalul social și în infrastructura publică, ambele sarcini revenind guvernelor, nu celor ultrabogați. Dar oamenii cu averi foarte mari nu pot sta liniștiți că și-au făcut datoria față de societate achitându-și taxele la nivelul mulțumitor actual, ci să meargă mai departe și să contribuie mai mult, consideră Phil White.
"O povară fiscală de câteva puncte procentuale din averea mea ar fi un preț mic de plătit pentru o societate de care putem fi mândri și pentru care copiii noștri ne vor mulțumi", arată el.
"Voi continua să militez și îmi voi folosi vocea și bogăția – nu pentru a face și mai multă avere prin exploatarea planetei sau a oamenilor, ci, sper, pentru a îmbunătăți acea țesătură socială care se află în centrul oricărei societăți", promite milionarul britanic.