UE şi Marea Britanie continuă negocierile, dar nu sunt motive de optimism. Ce înseamnă un Brexit fără acord comercial

România ar putea pierde 12.000 de locuri de muncă în industria textilă, fiind una dintre cele mai afectate țări.
UE şi Marea Britanie continuă negocierile, dar nu sunt motive de optimism. Ce înseamnă un Brexit fără acord comercial
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie continuă la Bruxelles în vederea încheierii unui acord comercial post-Brexit până duminică, termenul limită stabilit de cele două părţi.

Atât liderii europeni, cât şi cei britanici au avertizat însă că este puţin probabil să se ajungă la un consens până mâine, notează BBC. Acest termen a fost stabilit de premierul britanic Boris Johnson şi de preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen cu ocazia unei întruniri recente avute la Bruxelles, în condiţiile în care nu s-a ajuns la niciun rezultat după mai multe luni de discuţii.

ADVERTISING

Între timp, ministrul britanic al Apărării a anunţat ca patru nave de patrulare ale marinei britanice vor fi pregătite de la 1 ianuarie pentru a ajuta la protejarea zonelor de pescuit, în cazul unui Brexit fără un acord comercial.

Johnson a susţinut că Uniunea Europeană trebuie să facă o „schimbare majoră” în ceea ce priveşte drepturile de pescuit şi regulile privind concurenţa, două dintre principalele divergenţe apărute în negocieri. De partea cealaltă, von der Leyen a declarat că aceste discuţii „dificile” se vor încheia cel mai probabil fără un acord.

ADVERTISING

Discuţiile au loc între negociatorul-şef al UE Michel Barnier şi omologul său britanic, după ce liderii europeni au respins cererea Marii Britanii de a negocia direct cu Franţa şi Germania chestiunile nerezolvate.

În cazul în care nu va fi încheiat şi ratificat un acord comercial până pe 31 decembrie, Uniunea Europeană şi Marea Britanie ar putea aplica reciproc taxe vamale, ceea ce înseamnă că preţurile vor creşte pentru anumite bunuri, produsele alimentare fiind afectate printre primele.

Un think tank german estimează că un Brexit fără acord ar putea duce la pierderea a până la 700.000 de locuri de muncă în Uniunea Europeană. Confederaţia Europeană a Producăto­rilor de Haine şi Textile (Euratex) avertizează că există riscul să dispară 130.000 de locuri de muncă în Europa. România ar putea pierde 12.000 de locuri de muncă în industria textilă, fiind una dintre cele mai afectate țări.

ADVERTISING

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, iar liderii celor două părţi au avut la dispoziţie 11 luni pentru a negocia un acord post-Brexit.

C.S.

Citeşte mai mult:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇