Liderii statelor din cadrul Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au decis vineri să implementeze „mecanisme de solidaritate financiară la nivel european” pentru a permite reducerea preţurilor la energie.
Anunțul a fost făcut de președintele francez Emmanuel Macron la finalul reuniunii informale a Consiliului European, desfăşurată la Praga.
Comisia Europeană „va lucra şi va lua decizii foarte concrete în următoarele zile şi în următoarele săptămâni", până la summitul oficial al Consiliului European din 20-21 octombrie, a precizat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro.
„Ceea ce am decis este rezultatul unei solidarităţi şi unităţi veritabile. Ca să fiu foarte clar: trebuie să reacţionăm în mod unitar pentru a transmite acelaşi mesaj în sensul reducerii preţurilor la gaz şi la electricitate, va fi un mecanism complementar, vrem să aplicăm rapid mecanisme de solidaritate financiară europeană.
Această solidaritate, atinsă prin consens, a fost destul de amplă. Nu vor fi mecanisme de subvenţionare, ci mecanisme de garanţii sau de creditare care să corespundă mecanismelor pe care le-am decis în momentul crizei Covid-19, care să permită reducerea presiunilor asupra statelor membre, fragile din punct de vedere financiar, dar şi să evităm fragmentarea Europei în contextul presiunilor (...)", a precizat Emmanuel Macron.
Iohannis a cerut decuplare și diversificare
Și președintele României, Klaus Iohannis, a participat la reuniunea de la Praga și a pledat pentru necesitatea adoptării de măsuri care să asigure decuplarea prețului la energia electrică de prețul gazelor naturale, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
De asemenea, șeful statului a pledat și pentru necesitatea diversificării în continuare a aprovizionării cu gaze naturale din surse multiple și de încredere, utilizarea resurselor indigene, dezvoltarea proiectelor de infrastructură și consolidarea interconexiunilor, salutând în acest context operaționalizarea recentă a interconectorului dintre Grecia și Bulgaria.
Iohannis a reiterat faptul că măsurile luate la nivel european trebuie să aibă în vedere și securizarea din punct de vedere energetic a Republicii Moldova care are nevoie de sprijin imediat în perspectiva sezonului rece.
Contre von der Leyen - Scholz
Momente mai tensionate au avut loc între preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cancelarul german, Olaf Scholz. Șefa CE a criticat planul Berlinului privind compensarea preţurilor la energie, iar cancelarul Olaf Scholz, susţinut de omologul său austriac, Karl Nehammer, au reproşat lipsa unei soluţii comunitare elaborate de Bruxelles.
Ursula von der Leyen a spus că ar fi important ca toate companiile să aibă şanse egale de a participa pe piaţa comunitară. Competiţia trebuie să se bazeze doar pe calitate, nu pe subvenţii, a declarat preşedintele Comisiei Europene, conform publicaţiei Der Spiegel.
Anterior, într-un mesaj postat pe Twitter, Ursula von der Leyen evidenţiase importanţa „menţinerii pieţei unice europene şi a unui spaţiu care să asigure condiţii concurenţiale egale". Preşedintele Comisiei Europene a subliniat că este necesară o soluţie „prin consens" care să permită reducerea preţurilor la gaze.
În replică, Olaf Scholz a reafirmat ideea că planul său are rolul de a ajuta atât companiile, cât şi cetăţenii să facă faţă crizei energetice, sugerând că a fost nevoit să adopte această soluţie în lipsa unui plan european. Iar cancelarul austriac, Karl Nehammer, a catalogat planul german drept „un semnal de trezire" adresat Comisiei Europene, care nu a reuşit să elaboreze un plan coerent.
Mai mulţi membri ai Comisiei Europene şi lideri ai statelor membre UE au criticat în ultimele zile planul Guvernului Olaf Scholz de a aloca 200 de miliarde de euro pentru compensarea preţurilor la gaze.
Putin nu va reuși să aducă Europa în genunchi
La finalul reuniunii, Scholz, s-a mai îmbunat și s-a declarat încrezător în soluția europeană
„Preţurile importurilor de gaze sunt prea mari, trebuie să le reducem", a afirmat Olaf Scholz, conform publicaţiei Die Welt.
Cancelarul Germaniei a pledat pentru noi negocieri cu furnizori de gaze precum Statele Unite, Norvegia, ţări din zona Golfului Persic şi din Africa. „Încă avem multe de făcut", a subliniat liderul de la Berlin.
Preşedintele rus Vladimir Putin „nu va reuşi să aducă Europa în genunchi prin şantajul în domeniul energiei", a insistat Olaf Scholz.