Tu de ce tip de credit ai nevoie?

Tu de ce tip de credit ai nevoie?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ai nevoie de un împrumut, dar nu știi pentru ce tip de credit să optezi? Află din articolul următor ce opțiuni de creditare ai la dispoziție și cum o alegi pe cea potrivită pentru tine.

Dacă ai intrat deja pe site-urile băncilor, ai văzut că există tot felul de credite. Ele există cu un rost, fiecare fiind adaptat unor nevoi specifice. Alegerea celui potrivit depinde în primul rând de scopul în care vei folosi banii.

Ai nevoie de bani pentru cheltuieli personale, vacanțe, achiziții diverse, urgențe financiare? Optează atunci pentru un credit de nevoi personale fără garanții materiale. Acest tip de credit se acordă rapid, pe baza veniturilor solicitantului, ca o sumă fixă pe care o rambursezi în rate lunare, pe o perioada cuprinsă de obicei între 6 luni și 5 ani.

Pentru situații specifice, cum ar fi achiziția unui autoturism sau finanțarea educației, există credite dedicate (ex. credite auto, credite pentru studii).

Dacă ai nevoie însă de o sumă mai mică, pentru care nu are sens să te îndatorezi pe termen lung, te poți orienta către un overdraft (descoperit de cont) sau un card de credit. Alege overdraftul dacă ai nevoie urgent de bani pentru câteva zile. Este o sumă suplimentară pe care banca ți-o pune la dispoziție în contul curent, care se activează automat când cheltuiești mai mult decât ai în cont.

Dobânda se aplică doar la suma utilizată și se rambursează automat la următorul venit încasat. Dezavantajul ar fi că dobânda poate fi mai mare decât la un credit de nevoi personale, iar dacă nu rambursezi repede, costurile cresc.

Pentru cumpărături frecvente și plăți online poate fi mai potrivit un card de credit. Acesta este o linie de credit reutilizabilă, cu o limită stabilită de bancă, cu care poți cumpăra produse/servicii și retrage numerar. Are avantaje precum perioada de grație în care nu plătești dobândă la cumpărături, dar, dacă nu rambursezi la timp, dobânda este mare și poate deveni greu de gestionat.

Pentru cumpărarea sau construirea unei locuințe creditul ipotecar / imobiliar este alegerea firească. Necesită o garanție reală (ex: locuința cumpărată) și îți oferă acces la sume mari, care pot fi rambursate pe o perioadă de 10 până la 30 ani. Dobânzile pentru acest tip de credite sunt mai mici decât la creditele de nevoi personale.

Și creditele imobiliare pot fi de mai multe feluri. De exemplu, poți beneficia de creditul Noua Casă, cu avans mai mic și dobânzi reduse față de împrumuturile standard. Sau, dacă planul tău este să achiziționezi o locuință prietenoasă cu mediul, poți lua un credit care există fix pentru acest scop, cum este creditul Casa Mea Natura de la BCR.

Pe final, te sfătuim încă o dată să stabilești clar scopul finanțării astfel încât să alegi tipul de împrumut care se potrivește nevoilor tale și pe care să îl poți rambursa fără dificultăți.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇