Codebitorul este soluția la care poți să apelezi atunci când situația ta financiară nu este suficient de convingătoare pentru ca banca să fie dispusă să-ți împrumute bani. Dar înainte să ceri cuiva să se împrumute cu tine este important să știi ce implică acest lucru pentru tine și pentru viitorul tău codebitor.
Ce este codebitorul
I se mai spune și coplătitor. Codebitorul / coplătitorul este o persoană care semnează un contract de credit împreună cu debitorul principal și își asumă aceleași obligații față de împrumut. Dacă debitorul nu plătește, banca îl poate obliga să achite ratele. De regulă, trebuie să aibă venituri stabile și să îndeplinească aceleași criterii de eligibilitate ca debitorul principal. Venitul codebitorului poate fi luat în calcul de bancă pentru a decide acordarea împrumutului.
Poate fi codebitor orice persoană fizică care întrunește condițiile băncii, dar, de regulă, este o persoană apropiată de debitor, cum ar fi un membru al familiei sau un prieten. Pot exista mai mulți co-debitori la un împrumut și toți sunt responsabili în mod solidar pentru datorie.
Facem aici și distincția între codebitor / coplătitor și garant. Și acesta din urmă (poate fi și o firmă) te poate ajuta să primești creditul, dacă singur nu îndeplinești criteriile de eligibilitate și își asumă răspunderea în cazul în care nu mai poți achita creditul. În timp ce codebitorul este un al doilea debitor, garantul intervine doar dacă titularul nu mai poate plăti – banca îl consideră o plasă de siguranță.
Ce criterii de eligibilitate trebuie să îndeplinească codebitorul
În principal, codebitorul trebuie să îndeplinească condiții similare cu cele ale solicitantului principal al creditului, deoarece își asumă aceleași responsabilități pentru rambursarea împrumutului. Adică să aibă venit stabil, scor de credit bun, vârstă potrivită și un grad de îndatorare rezonabil.
Ce riscuri își asumă codebitorul
Deoarece are aceleași obligații ca debitorul principal, dacă acesta nu mai plătește creditul, codebitorul trebuie să achite integral datoria, inclusiv penalitățile. Întârzierile la plată îi pot afecta scorul de credit, ceea ce înseamnă că îi va fi mai greu să obțină un împrumut în nume propriu dacă va avea nevoie la un moment dat. În cazuri extreme, se poate ajunge la executare silită.
Ce drepturi are și ce drepturi nu are codebitorul
Banca trebuie să informeze codebitorul despre toate condițiile creditului, inclusiv suma împrumutată, rata dobânzii, perioada de rambursare și eventualele penalități.
Codebitorul nu poate folosi banii împrumutați: doar debitorul principal decide cum sunt folosite fondurile. În mod similar, nu are drept de proprietate asupra bunurilor achiziționate din împrumut.
În schimb, codebitorul are dreptul de a cere banii înapoi de la debitorul principal, dacă a fost obligat să plătească în locul lui.
După semnarea contractului, este greu să mai renunți la statutul de codebitor. O posibilă situație în care acesta se poate elibera de obligații este aceea în care debitorul refinanțează creditul.
După cum vezi, a fi codebitor este un angajament serios. Este important să te asiguri că persoana care vrea să te ajute a înțeles pe deplin la ce se înhamă și să faci tot posibilul să respecți încrederea acordată.