Transnistria, bumerangul împotriva Rusiei

Transnistria, bumerangul împotriva Rusiei

Chișinăul a instituit stare de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale în legătură cu luptele care au loc în regiunea Kursk din Rusia.

În localitatea rusească Sudja, controlată acum de armata ucraineană, se află stația de comprimare a gazelor naturale rusești, livrate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. 90% din tot ce înseamnă „economia Transnistriei” funcționează pe baza gazului natural livrat gratis de Rusia în Transnistria, tranzitând teritoriul Ucrainei.

Malul drept al Nistrului (Chișinăul) a renunțat în totalitate la gazul rusesc încă în iarna anului 2022, când Kremlinul a încercat să șantajeze energetic Republica Moldova, scufundând-o în beznă de mai multe ori în contextul războiului din Ucraina. De doi ani, Chișinăul cumpără, prin conducta conectată la România, întreaga cantitate necesară de gaz de pe piața europeană. Este mai ieftin și mai sigur decât achizițiile de la Gazprom.

Totuși, Chișinăul achiziționează în prezent 70% din necesarul de curent de la Centrala Cuciurgan, care funcționează pe bază de gaz rusesc și este controlată de regimul separatist pro-rus din stânga Nistrului, centrala fiind privatizată ilegal de compania rusă „Inter Rao”. Curentul produs pe baza gazului rusesc livrat gratis la această centrală este mai ieftin (66 de dolari pentru 1 megawatt) și mai accesibil pentru Chișinău decât prețul de piață (90$-110$ megawattul) al energiei electrice.

ADVERTISING

Prin achitarea facturilor la energia electrică, locuitorii de pe malul drept al Nistrului (Chișinăul) ajută populația din Transnistria să supraviețuiască. Chișinăul recunoaște că procură energie din regiunea transnistreană, pentru a menține economic regiunea „pe linia de plutire”. Plățile sociale în regiunea transnistreană depind în proporție de peste 50% de banii adunați din vânzarea de către Tiraspol a energiei electrice către Chișinău. Fără acești bani, Transnistria s-ar confrunta cu o criză umanitară ce ar genera un val de refugiați interni, căruia Chișinăul nu i-ar putea face față.

Autoritățile moldovene susțin că momentan nu există riscuri în ceea ce privește livrarea gazelor naturale rusești prin stația de la Sudja, dar instituirea stării de alertă în domeniul gazelor a fost necesară pentru ca Guvernul de la Chișinău să aibă pârghiile necesare pentru o monitorizare atentă și o intervenție rapidă în caz de necesitate.

Aceasta înseamnă că guvernul de la Chișinău are un plan de intervenție în situația în care tranzitul gazului rusesc prin Ucraina va fi blocat. Aceasta se poate întâmpla brusc, dacă stația de comprimare de la Sudja va fi distrusă în timpul acțiunilor militare, sau planificat, de pe 1 ianuarie 2025, când expiră contractul de tranzit dintre Ucraina și Gazprom. Președintele Zelenski deja a anunțat că Ucraina nu va prelungi în mod sigur acest contract de tranzit. Chișinăul a fost înștiințat despre aceasta și a pregătit câteva scenarii.

ADVERTISING

Gazprom s-a prins în propria capcană

„Nimeni nu vrea să arunce în haos regiunea transnistreană”, susține ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov. „Noi nu vom obstrucționa livrarea de către Gazprom a gazelor în regiunea transnistreană (dacă tranzitul prin Ucraina va fi sistat – n.red.). Soluții tehnice există: livrarea gazelor prin ruta Turkish Stream și, mai departe în regim revers prin gazoductul transbalcanic prin Bulgaria, România, cu intrare prin Ucraina, apoi prin Republica Moldova după care gazul rusesc va ajunge în regiunea transnistreană”, a explicat ministrul Parlicov.

Numai că, potrivit lui, vor apărea costuri suplimentare foarte mari pentru Gazprom, care și așa a raportat pierderi de 7 miliarde de dolari în 2023 – situație care nu s-a mai întâmplat în ultimii 25 de ani.

„Întrebarea este cine va plăti aceste costuri suplimentare? Eu pot să garantez că aceste costuri nu vor fi plătite de consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Dacă vor să și le asume cei de la Gazprom sau cei din regiunea transnistreană - nicio problemă! Livrarea gazelor gratis în Transnistria a fost proiectul politic al Kremlinului. Datoriile au ajuns la 10 miliarde de dolari.

ADVERTISING

Așa a găsit de cuviință Rusia să întrețină o iluzie de „stat” separat în stânga Nistrului prin livrarea gratuită a gazelor. A fost alegerea Kremlinului! Acum, dacă ei (Rusia – n.red.) renunță la regiunea aceasta și la finanțarea ei – foarte bine, dar oamenii din regiunea transnistreană trebuie să știe despre asta. Iar noi, Chișinăul, neapărat vom avea grijă de cetățenii noștri de peste Nistru”, susține ministrul moldovean al Energiei.

Parlicov: „Dacă joaca de-a independența s-a terminat, haideți să reintegrăm țara”

După invazia Rusiei asupra Ucrainei în februarie 2022, locuitorii regiunii transnistrene au luat cu asalt secțiile de pașapoarte din Republica Moldova, pentru a-și reconfirma cetățenia moldovenească și a dobândi acte moldovenești de identitate. Conform ultimelor statistici oficiale, din cei 369.000 de locuitori din Transnistria, înregistrați în Registrul de stat al Populației, 360.000 dețin cetățenia Republicii Moldova.

„Da, foarte curând noi va trebui să avem o discuție despre cum să păstrăm oamenii aceștia la casele lor în stânga Nistrului și să-i asigurăm cu energie și gaz. Va trebui să vedem cine și cum achită costurile. Acesta va fi un efort financiar brusc. El va trebui asumat și va veni la pachet cu un set de condiții politice vizând viteza de reintegrare a țării. Noi le vom spune (celor din Transnistria – n.red.): Dacă joaca de-a independența s-a terminat, haideți să discutăm liniștit despre reintegrare politică”, spune Victor Parlicov.

Potrivit lui, cea mai mare problemă a celor din regiunea transnistreană (a populației, dar mai ales a regimului separatist) este că, dacă brusc dispare gazul în plină iarnă, Transnistria nu are alte surse de încălzire, pentru că cei de acolo s-au obișnuit să ardă gaz fără a economisi. Populația nu are lemne de foc, iar centralele aproape că nu au cărbune în stoc. Nu au existat stimulente economice pentru a economisi. Prin urmare, problema socială în Transnistria ar fi una foarte mare dacă dispare gazul livrat gratis. Fără o soluție energetică ce i-ar ține la casele lor, cei din regiunea transnistreană se vor refugia în dreapta Nistrului, iar Chișinăul va fi nevoit să-i primească.

Dacă vor fi abandonați de Gazprom, vor trebui să achite gazul scump și în avans

„La necesitate, SA ”Energocom” (companie de stat controlată de Guvernul de la Chișinău) ar putea asigura furnizarea necesarului de gaze naturale pentru categoriile de consumatori protejați / vulnerabili din regiunea transnistreană prin intermediul SRL 'Tiraspoltransgaz', dar numai cu condiția unei plăți corespunzătoare în avans pentru costurile de achiziție și transport a gazelor naturale”, menționează Ministerul Energiei.

Ministrul Parlicov spune că Chișinăul este pregătit pentru orice scenariu. El dă asigurări că dacă Gazprom nu va mai livra gaz în regiunea transnistreană, partea dreaptă a Nistrului nu se va scufunda în beznă, deoarece Chișinăul va cumpăra energie electrică de pe piața europeană, doar că la prețuri mai mari: „Chișinăul va avea și gaz, și energie electrică, dar prin renunțarea asumată de către Gazprom de a livra gaz conform contractului în Moldova, Rusia va fi responsabilă de declanșarea unei crize în regiunea transnistreană. Capacitatea de plată a regiunii, capacitatea economică, sustenabilitatea și stabilitatea în regiune poate fi afectată grav”, a spus Parlicov.

România este pregătită să ajute Chișinăul în orice clipă

După instituirea stării de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale din Republica Moldova, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat „sprijin total și permanent” din partea României pentru Republica Moldova în cazul stopării livrărilor de gaze rusești.

„Am avut o discuție telefonică cu ministrul Energiei din Republica Moldova pe care l-am asigurat de sprijinul total și permanent al României. Ne-am coordonat, așa cum am făcut-o mereu, pentru a gestiona această situație cu maximă eficiență. Prin noua Strategie Energetică a României, țara noastră se angajează să susțină securitatea energetică a Republicii Moldova. Avem capacitatea și hotărârea de a sprijini necondiționat Republica Moldova, cu atât mai mult în aceste vremuri deosebit de complicate. (…) Vom continua să ne concentrăm toate energiile pe unirea sistemelor energetice ale Republicii Moldova și României, pentru a garanta stabilitatea, securitatea și dezvoltarea pe ambele maluri ale Prutului”, a reacționat Sebastian Burduja.

Pentru a se putea rupe de nodul energetic de la Cuciurgan (Transnistria) controlat de Rusia, autoritățile moldovene implementează la turații maxime două proiecte mari de interconectare energetică prin România cu piața UE. Este vorba de construcția liniilor electrice de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău și Suceava-Bălți. După finalizarea acestor două proiecte, Chișinăul nu va mai putea fi hărțuit energetic nici de regimul separatist pro-rus de la Tiraspol, nici de Gazprom. Cele două linii electrice vor putea asigura cu energie toată Moldova.

Autor: Vitalie Călugăreanu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇